Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη για την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού (Ζάππειο

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη για την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού (Ζάππειο

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη για την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού (Ζάππειο

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση, για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Η επέτειος αυτή συμπίπτει με την ημέρα γέννησης του Ερρίκου Ντυνάν, ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού και βραβευθέντα με το πρώτο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το 1901, το παράδειγμα του οποίου μας εμπνέει όλους.

Από το 1864, χρονιά υπογραφής της «Πρώτης Σύμβασης της Γενεύης», με την οποία ιδρύεται το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού, ο Ερυθρός Σταυρός διαδραμάτισε διαχρονικά καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση πολυάριθμων, ανθρωπιστικών κρίσεων.

Αναμφισβήτητα, η δράση του Ερυθρού Σταυρού αποτελεί κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού. Τόσο σε συνθήκες πολέμου, όσο και σε καιρό ειρήνης, η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και η χωρίς σύνορα αλληλεγγύη, πέρα και πάνω από εθνική, πολιτισμική, ή θρησκευτική διάκριση, συνιστούν παρακαταθήκες, τις οποίες οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και να τις διευρύνουμε.
Το έργο και η προσφορά του Ερυθρού Σταυρού είναι πολυδιάστατο και διεθνώς αναγνωρισμένο. Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο και περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και τους Εθνικούς Συλλόγους, με παρουσία και δράση σε περίπου 190χώρες.

Κυρίες και Κύριοι,

Στην περίπτωση της χώρας μας, το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού έχει ριζωθεί στη συλλογική μνήμη, ήδη από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στις πιο δύσκολες στιγμές του λαού μας, ο Ερυθρός Σταυρός, πιστός στις αξίες και στις αρχές του, συνέδραμε τη χώρα μας, ενσωματώνοντας χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες εθελοντές στις δομές του.

Η ανθρωπιστική του ωστόσο συμβολή δεν περιορίζεται στο παρελθόν. Σήμερα, που η παγκόσμια πρόκληση της προσφυγικής κρίσης φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για αλληλεγγύη των δοκιμαζόμενων πληθυσμών, η Ελλάδα είναι διαρκώς παρούσα, με τη συνδρομή οργανώσεων και κινημάτων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με κορυφαία στελέχη του διεθνούς κινήματος, με το Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, κ. Elhadj As Sy, στη Γενεύη, όπως και έχω δεχθεί τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, κ. Peter Maurer, τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), κ. Régis Savioz και την Επικεφαλής της Αποστολής της ΔΕΕΣ στη χώρα μας, κα. Sari Nissi στην Αθήνα.

Η ανταπόκριση όλων στην παγκόσμια πρόκληση της προσφυγικής κρίσης και η αναγνώριση των άοκνων προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης για την υποστήριξη και αλληλεγγύη στους προσφυγικούς πληθυσμούς είναι καθολική και μας κινητοποιεί ακόμη περισσότερο να δρομολογήσουμε από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις.

Η σημερινή, λοιπόν, επέτειος δεν αποτελεί μόνο υπενθύμιση των αρχών του Ερυθρού Σταυρού, αλλά αφετηρία για δυναμικές μας ενέργειες, προσηλωμένες στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Σας ευχαριστώ

Close