Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στοΠαγκόσμιο Επιστημονικό Συμπόσιο: "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ: Ιστορικά δεδομένα και σύγχρονες προκλήσεις".

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στοΠαγκόσμιο Επιστημονικό  Συμπόσιο: "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ: Ιστορικά δεδομένα και σύγχρονες προκλήσεις".

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στοΠαγκόσμιο Επιστημονικό Συμπόσιο: “Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ: Ιστορικά δεδομένα και σύγχρονες προκλήσεις”.

Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2017

Κυρίες και Κύριοι,  Φίλες και Φίλοι,

Σας μεταφέρω τον  χαιρετισμό του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα και τις ευχές για καλή επιτυχία στις εργασίες του συμποσίου, το οποίο συμπίπτει με την Έναρξη του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων και του 71ου Παμμακεδονικού Συμποσίου Αμερικής.

Επιτρέψτε μου, ως Μακεδόνας, να σας εκφράσω την χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, καθώς γνωρίζω τις πολυετείς προσπάθειές σας για την προβολή της επιστημονικής γνώσης και της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας, όπως και τους διαρκείς σας αγώνες.
Κυρίες και κύριοι

Μέσα σ’ ένα ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον ασκούμε μια πολυδιάστατη ενεργητική πολιτική διαμορφώνοντας εθνική γραμμή, όπως φάνηκε και στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών για το Κυπριακό.

Η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες δικαίου και τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΗΕ, υπερασπιζόμενη, ωστόσο, με σθένος σε αυτό το πλαίσιο τα εθνικά της συμφέροντα.

Κυρίες και κύριοι,

Εργαζόμαστε, έτσι ώστε η γειτονιά μας να χαρακτηρίζεται από ασφάλεια και σταθερότητα και διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Εμείς θέλουμε τη σταθερότητα και τη διατήρηση της συνοχής της βόρειας γείτονάς μας και είμασταν οι μόνοι που δεν κάναμε παρέμβαση στα εσωτερικά τους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης.

Θα πρέπει όμως και η FYROM να εγκαταλείψει τον ανιστόρητο αλυτρωτισμό που ως κρατική ιδεολογία γαλούχησε γενιές με αισθήματα φόβου έναντι της Ελλάδας.

Η επίλυση των προβλημάτων εξαρτάται πρωτίστως από την ανάπτυξη αντίληψης και κουλτούρας  συμβιβασμού και συναινέσεων εκ μέρους των γειτόνων μας της FYROM, μιας άλλης αντίληψης στην οποία θα πρέπει να τους προτρέψουν και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες οι οποίες δεν πρέπει να κακομάθουν και αυτή την κυβέρνηση όπως έκαναν με το καθεστώς Γκρουέβσκι, το οποίο οδήγησαν στην αδιαλλαξία. Ώστε να μην παραμείνει και η νέα κυβέρνηση ανοικτή μόνο στο επικοινωνιακό επίπεδο και να αναζητηθούν τρόποι ανοίγματος  διαδικασίας  για την αναζήτηση λύσης.
Η Ελλάδα, όπως έδειξε κατά τα τελευταία χρόνια η πολιτική μας με την προώθηση κοινών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε τομείς όπως η οικονομία, η φύλαξη των συνόρων, η ενέργεια και η εκπαίδευση, θέλει τη περιφερειακή σταθερότητα και επιδιώκει τη διμερή συνεργασία, θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό γείτονα, που θα  εγκαταλείψει τις εθνικιστικές νοοτροπίες του παρελθόντος.
Κυρίες και Κύριοι,

Η ανάδειξη της αντικειμενικής πραγματικότητας μέσα από την επιστημονική έρευνα αναφορικά με τον πλούτο της Μακεδονίας συνιστά και δική μας μέριμνα, μέσα από την άσκηση της μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου σας και καλή αντάμωση και του χρόνου στους ομογενείς μας, που είναι σήμερα κοντά μας.

Σας ευχαριστώ.

Close