ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Καινοτομία και Ανάπτυξη» και τη δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Καινοτομία και Ανάπτυξη» και τη δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Καινοτομία και Ανάπτυξη» και τη δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου

  1. Ποιες αλλαγές θα επιφέρετε μέσα από το χαρτοφυλάκιό σας, για να προσελκύσετε ομογενείς επενδυτές στην Ελλάδα?

Κυρία Λεπίδου, στο Υπουργείο Εξωτερικών εργαζόμαστε για την ουσιαστική σύνδεση του Μητροπολιτικού κέντρου με τον Ελληνισμό της Διασποράς, επιδιώκοντας όμως μια αμφίδρομη σχέση. Ειδικότερα, βλέπουμε τους απόδημους Έλληνες ως τους καλύτερους μεσολαβητές της χώρας μας στο εξωτερικό, καθώς γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τα οικονομικά και εμπορικά δίκτυα των χωρών διαμονής τους και για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας «task force» για την προσέλκυση επενδύσεων στην πατρίδα μας, στην οποία οι Έλληνες της Διασποράς θα έχουν επιτελικό ρόλο.

Επιπλέον, επιδιώκουμε με διαύλους επικοινωνίας τους Έλληνες της Διασποράς να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια καινοτόμων και εξωστρεφών ελληνικών νέων επιχειρήσεων, συστήνοντας clusters, προκειμένου να γνωστοποιήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες της εγχώριας επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι θα κινηθούμε «επιθετικά» και δυναμικά, ανασυγκροτώντας με νομοθετική πρωτοβουλία και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

  1. Γιατί να επενδύσει κάποιος τουριστικά στην Ελλάδα;

Πρώτον γιατί η εμπέδωση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα αποτελεί γεγονός και αυτοσκοπό της κυβέρνησής μας και εκφράζεται πλέον από τα χείλη κορυφαίων ηγετών, ευρωπαίων και όχι μόνο. Δεύτερον, γιατί η Ελλάδα αποτελεί προνομιακό πεδίο επενδύσεων σε κλάδους, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η καινοτομία, έχοντας δώσει υψηλά δείγματα γραφής ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Τρίτον, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά θέση, καθώς αποτελεί δρόμο μεταξύ διαφορετικών ηπείρων σε τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές.

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι και μία από τις βασικές παραμέτρους για εμάς στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Στην κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που λειτουργούν στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας στη λεκάνη της Μεσογείου. Γνωρίζετε ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά διοργανώσαμε στην  Αθήνα Διεθνή Διάσκεψη στις 18-20 Οκτωβρίου για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό στην Μέση Ανατολή. Είμαστε, δηλαδή παρόντες στη διεθνή σκηνή, προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα ελκυστική και πάλι σε όλα τα επίπεδα.

  1. Είστε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει το στοίχημα στον τουρισμό και την εθνική οικονομία γενικότερα;

Προφανώς και είμαι, κυρίως γιατί αυτήν την αισιοδοξία συμμερίζονται ολοένα και περισσότεροι ηγέτες ανά τον κόσμο, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μας για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

Στις προγραμματικές μου δηλώσεις τόνισα ότι είναι ώρα να περάσουμε από το «Grexit» στο «Greform» (Greece Reforms), αποδεικνύοντας την μεταρρυθμιστική μας βούληση. Η πρόθεσή μας είναι να τολμήσουμε όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα επιτρέψουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή μας σε θετικούς ρυθμούς, κρατώντας ωστόσο την κοινωνία μας όρθια. Κατανοώ τις όποιες δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς τις βιώνω και εγώ στο ευρύτερο περιβάλλον μου. Απομένουν, ωστόσο λίγα μέτρα να διανύσουμε και δυναμικοί μας τομείς, όπως ο τουρισμός, θα μας δώσουν την ώθηση να διασχίσουμε την εναπομείνασα απόσταση προς την ανάπτυξη.

Related Articles

Close