Παραδοχή των καθυστερήσεων με δεσμεύσεις που δεν προοιωνίζουν άμεση εκτέλεση των έργων στον οικισμό Αγία Σοφία (βίντεο)

Παραδοχή των καθυστερήσεων με δεσμεύσεις που δεν προοιωνίζουν άμεση εκτέλεση των έργων στον οικισμό Αγία Σοφία (βίντεο)

Παραδοχή των καθυστερήσεων με δεσμεύσεις που δεν προοιωνίζουν άμεση εκτέλεση των έργων στον οικισμό Αγία Σοφία (βίντεο)

Την δραματική κατάσταση, που βιώνουν οι Ρομά στον οικισμό Αγία Σοφία, στο δήμο Δέλτα της Θεσσαλονίκης, στον οποίο διέμενε και ο 16χρονος, που πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε βαρύτατα, ανέδειξε με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης.

Κατά τραγική ειρωνεία, η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε μία ημέρα πριν από τον βαρύτατο τραυματισμό του Κώστα Φραγκούλη και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, κατά τη σημερινή συζήτησή της, είπε πως «η δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο πάντοτε -αυτό άλλωστε είναι που ζητούν και οι συγγενείς του δεκαεξάχρονου, αλλά και η κοινότητα των Ρομά- όπως και η απόλυτη καταδίκη της βίας».

«Κύριε υπουργέ, φυσικά όταν μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι και η αστυνομία, πάντοτε υπάρχουν πολιτικές ευθύνες» επισήμανε, ο Γιάννης Αμανατίδης.

«Τα γεγονότα αυθαιρεσίας και βίας πολλαπλασιάζονται και δεν μπορούν να αποτελέσουν κανονικότητα και δεν μπορεί να ευλογούνται από κανέναν, πολύ περισσότερο φυσικά να είναι πολιτική επιλογή. Η αντιμετώπιση των αιτιών –ελλιπής εκπαίδευση, υποστελέχωση από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, τρόπος πρόσληψης, ανοχή από την υπηρεσία τέτοιων συμπεριφορών- θα πρέπει να είναι η αυτονόητη επιλογή μιας ευνομούμενης πολιτείας» τόνισε.

Όσον αφορά την επίκαιρη ερώτηση, για να καταδείξει την αναγκαιότητα των έργων, είπε πως έπρεπε «να είχαν γίνει χθες στον οικισμό της Αγίας Σοφίας».

«Ο οικισμός Αγία Σοφία της δημοτικής κοινότητας Διαβατών και Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα του νομού Θεσσαλονίκης κατατάσσεται στην κατηγορία Τύπου 2, «Μικτός Καταυλισμός» ανέφερε.

«Από το 2000 που ήταν 267 κατοικίες, η πυκνότητα των καταλυμάτων και η μορφή τους έχουν μεταβληθεί» σημείωσε, «με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα περίπου 400 κατοικίες, ενώ πολλές οικογένειες διαβούν σε παραπήγματα, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης».

Η όλη κατάσταση, πλέον, όπως υποστήριξε, είναι υγειονομικά και περιβαλλοντικά πέραν των κρίσιμων ορίων και η οριστική επίλυση των προβλημάτων του οικισμού θα γίνει κατορθωτή με την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων, δικτύου αποχέτευσης όμβριων και έργων οδοστρωσίας και ασφαλτικών.

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε μεν την αναγκαιότητα των έργων, ωστόσο, οι διαδικασίες, στις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει, δεν προοιωνίζουν την άμεση εκτέλεσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης δήλωσε ότι θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων, ώστε να τελεσφορήσουν προς όφελος των διαμενόντων, στον οικισμό.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση που έγινε σήμερα στη Βουλή:

Related Articles

Close