Χαιρετισμός στο επετειακό συνέδριο του ΑΠΘ για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Χαιρετισμός στο επετειακό συνέδριο του ΑΠΘ για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Χαιρετισμός στο επετειακό συνέδριο του ΑΠΘ για τον Ιωάννη Καποδίστρια

«Καλύτερα από όλους μας και βαθιά μέσα του, ο Ιωάννης Καποδίστριας πίστευε, ήδη, πριν από 200 χρόνια, πως δεν υπάρχουν φτωχοί λαοί, αλλά μόνο κακή πολιτική διαχείριση και φτωχή αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης των χωρών- τότε συνώνυμων και των εθνών» ανέφερε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε, σήμερα, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο επετειακό διήμερο συνέδριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας και νεοελληνικό κράτος - ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση».

«Αυτή η βαθιά του πίστη αποκαλύπτεται», όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «με τη διάθεση όλης της περιουσίας του και την άρνηση οποιασδήποτε αμοιβής, όταν ανέλαβε κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους λέγοντας: Αν βεβαιωθώ ότι κανένα Ελληνόπουλο δεν πεινά, τότε, ίσως, πάρω έναν οβολό».

«Τα μέτωπα πολλά, εντός και εκτός των πρώτων μας συνόρων και η ρήξη αναπόφευκτη» υπενθύμισε. «Ο Καποδίστριας ξέρει πως πρέπει να επουλώσει πληγές που δεν κλείνουν σε ένα τραυματισμένο λαό, που έχει ζήσει επτά εμφυλίους σε ισάριθμα έτη-από το 1821 μέχρι το 1828- και αγωνίζεται ακόμη να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό».

«Σε καμία άλλη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας από το 1828 μέχρι και σήμερα, δεν έγιναν τόσα πολλά μέσα σε τόσα λίγα χρόνια, όπως αυτά, που έλαβαν χώρα, κατά την Καποδιστριακή περίοδο, διάρκειας μόλις τρεισήμισι ετών» επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό, ο Γιάννης Αμανατίδης τόνισε για τον Καποδίστρια πως «δεν υπάρχει προηγούμενο άλλου πολιτικού στην Ευρώπη, που να κυβέρνησε σε επαναστατικό αναβρασμό και εντούτοις κατόρθωσε να θέσει υπό έλεγχο στρατό και ναυτικό ενώ παράλληλα θεμελίωνε κράτος και έστηνε δομές και υποδομές, που κράτησαν ζωντανή την ελπίδα της εθνικής ολοκλήρωσης κι οδήγησαν εντέλει στην πραγμάτωσή της».

Related Articles

Close