Συνέντευξη του Γιάννη Αμανατίδη στην «Political»

Συνέντευξη του Γιάννη Αμανατίδη στην «Political»

Συνέντευξη του Γιάννη Αμανατίδη στην «Political»

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης μιλάει στην «Political» με σκληρή γλώσσα για τις κυβερνητικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εκτιμά ότι η χώρα επειδή ήταν θωρακισμένη από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γλύτωσε την ανθρωπιστική καταστροφή ενώ υποστηρίζει πως το κυβερνητικό σχέδιο «μπάζει νερά» και πως σύντομα θα φανεί και η δυσαρέσκεια των πολιτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Αμανατίδη στον Αντώνη Αντωνόπουλο:

-Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις “ηλεκτρίζονται” και πάλι. Από την άλλη πλευρά οι διερευνητικές διαδικασίες μοιάζουν περισσότερο ως μια γραφειοκρατική διεκπεραίωση. Πού το πάει ο Ερντογάν και πώς σχολιάζετε τις ελληνικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα;

Είναι σαφές ότι ο κ. Ερντογάν θέλει και σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη καταφέρει να ιδρύσει ένα αυταρχικό καθεστώς, που φέρει την σφραγίδα του, που παγιώνεται με αντιδημοκρατικές πρακτικές με εθνικιστική ρητορική κελευσμάτων αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επιλεκτική ισλαμική οπισθοδρόμηση, σε συνδυασμό με καταστολή στο εσωτερικό της χώρας του.
Επίσης, θεωρεί πως μπορεί να παγιωθεί ο ίδιος στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, ως ο μεγάλος περιφερειακός παίκτης, στη Μέση Ανατολή, με βλέψεις στην Αφρική, αλλά και την κεντρική Ασία, όπως και στα Βαλκάνια, με κύριο όχημα το φανατικό Ισλάμ, το οποίο φοβίζει εξίσου τη Δύση και την Ανατολή, από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες μέχρι τη Μόσχα, το Τελ-Αβίβ και το Πεκίνο.
Αυτή ακριβώς η στάση του Τούρκου προέδρου, υποχρεώνει τη χώρα μας να βρίσκεται διαρκώς σε πλήρη ετοιμότητα με σταθερές στρατηγικές συμμαχίες.
Στην παρούσα κυβέρνηση, εντοπίσαμε εγκαίρως σημαντικά λάθη τακτικής, όπως απουσία από τον ευρωτουρκικό διάλογο ή παραλείψεις αναφοράς στο Κυπριακό σε ανώτατο επίπεδο και αντιφάσεις. Προτείναμε επανειλημμένως τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για να χαραχθεί ενιαία εθνική στρατηγική, κυρίως, απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, μετά και το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο. Εάν η Τουρκία χρησιμοποιεί τις διερευνητικές επαφές ως μέσο αποφυγής των Ευρωπαϊκών κυρώσεων, θα φανεί στο αμέσως χρονικό διάστημα και είναι κοντόφθαλμη πολιτική, που θα έχει όμως πιο μόνιμες επιπτώσεις στην ίδια. Φαίνεται ότι επιβεβαιωνόμαστε, καθώς ζητούσαμε έναν «οδικό» χάρτη ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων για τις παραβάσεις του διεθνούς δικαίου και την επιθετική συμπεριφορά της αλλά και για τις διερευνητικές , ταυτόχρονα με μια ισχυρή θετική ατζέντα θεμάτων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Η κυβέρνηση απέτυχε και στα δύο.

-Η πανδημία εκτός των άλλων αποτελεί εστία για τη δημιουργία μιας νέας οικονομικής κρίσης. Ποια είναι τα λάθη που έχετε εντοπίσει στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα;

Η έλλειψη σχεδιασμού της επόμενης μέρας ήταν εξαρχής εμφανής και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχοντας την κυβερνητική εμπειρία μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, εγκαίρως, προειδοποίησε και πρότεινε τα προγράμματα Μένουμε Όρθιοι, 1 και 2, ώστε να αντέξει η ελληνική κοινωνία τις επιπτώσεις από την νέα κρίση, αφενός εξαιτίας της πανδημίας κι αφετέρου των νέο-δεξιών πολιτικών του κ. Μητσοτάκη, που βάθυναν την ύφεση.
Με την σπουδή ανοίγματος στον τουρισμό από το εξωτερικό, χωρίς προετοιμασία και σχέδιο, πάλι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανήλθε στην πολιτική του βλέποντας και κάνοντας- όπως έκανε και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις- μόνο που αυτή τη φορά έφερε πλάι στον οδοστρωτήρα και το ακορντεόν!
Είχαμε, ως εκ τούτου, και δεύτερο και τρίτο λοκντάουν, τις παλινωδίες στη Θεσσαλονίκη με τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και των πινγκ-πονγκ ευθυνών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια επανάληψη δηλαδή του έργου «Μήδεια», που παίχτηκε πρόσφατα στην Αττική.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει αφεθεί στην τύχη της, τα νοσοκομεία έχουν κλίνες πλέον μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό, προγραμματισμένες επεμβάσεις και θεραπείες μετατίθενται στην καλύτερη των περιπτώσεων κι αν δεν είχε φροντίσει η προηγούμενη κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ και να αφήσει γεμάτα τα δημόσια ταμεία θα μιλούσαμε σήμερα για ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα μας, που θρηνεί ήδη πάνω από 6.000 νεκρούς.

-Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι παρά τη σκληρή κριτική και τα “πολιτικά φάουλ”, η κυβέρνηση απολαμβάνει δημοσκοπικά μεγάλη εμπιστοσύνη από τους πολίτες;

Όλοι, θέλω να πιστεύω, βλέπουμε σήμερα το «λύκο» να φοράει μια ακριβοπληρωμένη προπαγανδιστική ποδιά, χαρίζοντας δημόσιες συχνότητες και εκατομμύρια ευρώ, να κατεβάζει την αστυνομία με κάθε ευκαιρία και να περνάει νύχτα νομοσχέδια, που βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία και την παιδεία.
Εμείς το βλέπουμε λοιπόν και σας ρωτώ αντιστρέφοντας την ερώτησή σας: οι δημοσκοπήσεις πώς καταφέρνουν να τον κρύβουν; Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αλλαγή, ειδικά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των απαντήσεων και αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Επίσης, η προσοχή, ορθά, της κοινωνίας είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Η οξεία αντιπολίτευση με επιχειρήματα και η ανάπτυξη των θέσεών μας, σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία και τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Απριλίου, εκτιμώ ότι θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

-Εκτιμάτε ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη πορεία των εμβολιασμών “μπάζει νερά”;

Πολλά! Σήμερα, το στοίχημα πρέπει να είναι ο συνδυασμός της φροντίδας των ασθενών covid-19 με την κάλυψη των συνολικών υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας και την πραγματοποίηση των εμβολιασμών.
Θα πρέπει να περιοριστεί αποτελεσματικά η διασπορά του ιού στην κοινότητα, με ευρύτατο testing και καλή ιχνηλάτηση, με στοχευμένη πρόληψη στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στις κλειστές δομές. Να οργανωθεί η εμπλοκή της ΠΦΥ στην προ-νοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και τη συστηματική ιατρική παρακολούθηση όσων είναι σε «καραντίνα». Να προχωρήσει αποφασιστικά η σχεδιασμένη αξιοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων και η επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων και Κέντρων Αποθεραπείας-Αποκατάστασης για τη νοσηλεία-μετα-νοσοκομειακή φροντίδα ασθενών με covid.
Από την άλλη πλευρά, η σοβαρή πρόταση της άρσης των προνομίων, των περιορισμών που δημιουργεί το καθεστώς της πατέντας ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα παραγωγής εμβολίων, ώστε να διασφαλιστεί η προσφορά τους σε όλο τον κόσμο, απορρίφθηκε με έπαρση από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ την υιοθέτησε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι αντιφατικές κινήσεις και η επικοινωνιακή διαχείριση όλων αυτών των σοβαρών θεμάτων, οδήγησαν αυτό το στοίχημα να έχει χαθεί για την κυβέρνηση και δυστυχώς και για την χώρα.

Related Articles

Close