«Στόχος των κ. Μητσοτάκη-Βορίδη η εξαπάτηση εκ νέου της Ομογένειας» (ηχητικό)

«Στόχος των κ. Μητσοτάκη-Βορίδη η εξαπάτηση εκ νέου της Ομογένειας» (ηχητικό)

«Στόχος των κ. Μητσοτάκη-Βορίδη η εξαπάτηση εκ νέου της Ομογένειας» (ηχητικό)

«Δεν μιλάμε για αυτό καθ' εαυτό το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του Εξωτερικού, που είναι δεδομένο και θεσμικά κατοχυρωμένο, αλλά για τη διευκόλυνση της άσκησής του» διευκρίνισε, σήμερα, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Αμανατίδης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μην υπάρξουν οι παλιές παθογένειες του φατριασμού, προχώρησε στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, την επιτροπή Πουλάκη-Αλιβιζάτου» εξήγησε.

«Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να ψηφιστεί ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Εμείς προτείναμε να εκλέγονται μέχρι πέντε βουλευτές, σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες, μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε κάθε μία από αυτές» είπε, στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή, συγκέντρωσε 160 ψήφους στην προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ, μετά τις εκλογές του 2019.

«Ο ισχύων νόμος- που δεν ήταν πρότασή μας- είναι, ωστόσο, προϊόν ευρύτατου πολιτικού συμβιβασμού και συναίνεσης και η πρόταση του κυρίου Βορίδη τον τορπιλίζει» τόνισε.

«Τι άλλαξε και θέλουν να αλλάξουν έναν εμβληματικό νόμο- όπως επαίρονταν- που έγινε δεκτός με πανηγυρισμούς από τους ίδιους βουλευτές της ΝΔ; Γιατί δεν επέμειναν στις θέσεις τους τότε, τον Οκτώβριο του 2019;» αναρωτήθηκε, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.

«Η Ομογένεια έχει γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση, που υποβάθμισε τη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του Εξωτερικού. Η πρόταση Βορίδη στερείται υπευθυνότητας, σοβαρότητας και είναι υποτιμητική, τόσο προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και προς την Ομογένεια» εκτίμησε.

«Η Νέα Δημοκρατία προτίμησε να υπάρχουν οι περιορισμοί, από το συμβιβασμό της κλειστής εκπροσώπησης, ώστε να μετράει η ψήφος των ομογενών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τη δική μας πρόταση» αποσαφήνισε.

«Εμείς δεχτήκαμε, παρόλο που είχαμε αντίθετη άποψη, να μετράει η ψήφος στο συνολικό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος, ο οποίος δεν έχει κανέναν δεσμό με τη χώρα ή έχει μόνο δεσμούς αίματος πριν από τρεις γενιές, να έχει καθοριστικό ρόλο για τα πράγματα στη χώρα μας, την στιγμή που δεν υφίσταται την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης» υποστήριξε ενώ διερωτήθηκε: «Γιατί η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει ότι απαιτούνται 200 ψήφοι, φέρνει την πρόταση Βορίδη στη Βουλή;»

Για τον πρώην υφυπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστραφεί το έντονο κλίμα πολιτικής δυσφορίας της Ομογένειας για τη διάψευση των προσδοκιών της, από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η κατάργηση της διάταξης του νόμου για τη διακομματική επιτροπή, βάζει τέλος σε όποιες ελπίδες υπήρχαν για κλίμα πολιτικής συνεννόησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ομογένειας.

«Όμως, το δρόμο αυτό, της μικροπολιτικής ανεύθυνης στάσης, θα τον βαδίσει μόνη της η κυβέρνηση» εκτιμά ο Γιάννης Αμανατίδης, προβλέποντας ότι η συζήτηση στη Βουλή θα είναι αποκαλυπτική για τη διγλωσσία και την εκ νέου προσπάθεια εξαπάτησης των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού, από τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Βορίδη.

Related Articles

Close