Δήλωση Γιάννη Αμανατίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Δήλωση Γιάννη Αμανατίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Δήλωση Γιάννη Αμανατίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Σήμερα τιμούμε πάνω από 60 εκατομμύρια μάχιμους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε όλο τον κόσμο. Εκατόν εξήντα χιλιάδες εξ αυτών, διδάσκουν στην Ελλάδα.

Όλοι και όλες με το έργο τους συμβάλλουν, καθοριστικά, στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών.

Εκπαιδευτικός, νηπιαγωγός, δάσκαλος, καθηγητής, παιδαγωγός, όπως και αν κληθεί, σε όποιο μέρος του κόσμου, σε όποια βαθμίδα της εκπαίδευσης και αν προσφέρει τις υπηρεσίες του, τη σημερινή μέρα που τον τιμούμε είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο πολύτιμη είναι η προσφορά του στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Πόσο σημαντικός, πολυδιάστατος, πολύπλοκος και απαιτητικός είναι ο ρόλος του, στο σύγχρονο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, που διαρκώς μεταβάλλεται.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών σήμερα, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και των συνθηκών εργασίας τους, την ανασφάλεια, το άγχος και τις πιέσεις που καθημερινά βιώνουν είναι σημαντικότερος, από ποτέ.

Καλούνται να μεταδώσουν ιδανικά και αξίες, να διαμορφώσουν κριτικά σκεπτόμενους πολίτες που θα αγωνιστούν για την παγκόσμια ειρήνη, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Και όχι να διαμορφώσουν «εργαλεία κέρδους ανταλλάξιμα σε ελεύθερες αγορές, σε σκλαβοπάζαρα ανθρώπων, σε αρένες πάλης για μια θέση εργασίας», όπως έχει πει ο Ν. Ποταμιάνος.

«Ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης ξεκινά με τους εκπαιδευτικούς» είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας.

Επισημαίνονται οι δεσμεύσεις που διατυπώθηκαν στη Διάσκεψη Κορυφής της Συνόδου για το Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης τον Σεπτέμβριο του 2022:

«Η Σύνοδος Κορυφής μάς δίνει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε ανθεκτικά εκπαιδευτικά συστήματα ικανά να προσφέρουν την ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, που οι μαθητές μας έχουν δικαίωμα και που αξίζουν. Οι δάσκαλοι έχουν κεντρική θέση σε αυτά τα συστήματα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στους δασκάλους και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για να τερματιστεί η έλλειψη εκπαιδευτικών. Πρέπει να εμπλέκουν τους εκπαιδευτικούς στις αποφάσεις πολιτικής μέσω του κοινωνικού διαλόγου. Και πρέπει να εμπιστεύονται τους δασκάλους και να σέβονται την επαγγελματική τους αυτονομία. Ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης ξεκινά με μια νέα συμφωνία για τους εκπαιδευτικούς». Ντέιβιντ Έντουαρντς | Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Εκπαίδευσης.

Οφείλουμε να προσφέρουμε συνεχή στήριξη στους εκπαιδευτικούς, αναβάθμιση του κύρους και αναγνώριση του σημαντικού τους έργου, επιβραβεύοντας, ηθικά, οικονομικά και κοινωνικά, το ρόλο και την προσφορά τους, καθώς, «μέσα από την εκπαίδευση που προσφέρουν στις νεότερες γενιές παίρνει σάρκα και οστά το μέλλον των κοινωνιών». (Dumitru Chitoran, σύμβουλος UNESCO για θέματα εκπαίδευσης).

Related Articles

Close