Δήλωση του Γιάννη Αμανατίδη για την 5η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Δήλωση του Γιάννη Αμανατίδη για την 5η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Δήλωση του Γιάννη Αμανατίδη για την 5η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Φέτος, ενάμιση χρόνο με την κρίση του COVID-19, η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών γιορτάζεται με θέμα: «Οι εκπαιδευτικοί στην καρδιά της ανάκαμψης της εκπαίδευσης».

Το 2021 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια στην πρόσφατη ιστορία και η εκπαίδευση ήταν ένας από τους τομείς, που επηρεάστηκαν περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας.

«H υγειονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια τις ανεπάρκειες και ανισότητες των εκπαιδευτικών συστημάτων –από πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είναι αναγκαίοι για την online εκπαίδευση, μέχρι τις αποκλίσεις μεταξύ διαθέσιμων μέσων και αναγκών», όπως υπογραμμίζεται σε εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι εκπαιδευτικοί παντού κινητοποιήθηκαν για να περιορίσουν τις ανισότητες και να καλύψουν τις ανεπάρκειες, αγωνίστηκαν για να μειώσουν τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των σχολείων.

Και αν «Η ενίσχυση των εκπαιδευτικών συστημάτων πρέπει να βρεθεί στην “καρδιά” του κρατικού σχεδιασμού για την ανάκαμψη αυτή της κρίσης», στους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην καρδιά της ανάκαμψης της εκπαίδευσης είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει από το κράτος συνεχής στήριξη, αναβάθμιση του κύρους τους και διάλογος εποικοδομητικός, δημοκρατικός και ουσιαστικός γύρω από τα θέματα της εκπαίδευσης.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η 5η Οκτωβρίου 2021, βρίσκει τους εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εργαλειοποιώντας την πανδημία, περνά τα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας (ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πανεπιστημιακή αστυνομία, αξιολόγηση, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων) μέσα από αντιδραστικά νομοθετήματα αλλά και από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Μέσα σε κλίμα άγχους και έντασης, ανελευθερίας και ανταγωνισμού, δίχως συνεργασία και επικοινωνία, δίχως συλλογικότητα και αλληλεγγύη, οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ δύσκολο να διαμορφώσουν ελεύθερους, δημοκρατικά και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες με αξίες και ιδανικά, πολίτες που θα σέβονται τη διαφορετικότητα και θα συνεργάζονται, επιδιώκοντας όχι μόνο το προσωπικό αλλά και το συλλογικό όφελος.

Είναι δε σχήμα οξύμωρο και κενό περιεχομένου, το φετινό μήνυμα της υπουργού Παιδείας, όπου δηλώνει ότι: «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών και κάθε ημέρα, τιμούμε τους εκπαιδευτικούς μας», όταν πριν από λίγες ώρες, έσυρε στα δικαστήρια τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, κηρύσσοντας ουσιαστικά πόλεμο, εναντίον τους.

Στη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, στεκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών, -αλλά και των μαθητών και των γονέων- αναγνωρίζοντας, ηθικά, οικονομικά και κοινωνικά, τον ρόλο και την προσφορά τους στην ενίσχυση της κοινωνικοπολιτισμικής συνοχής και στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πολίτη, με κριτική και δημιουργική σκέψη, με συλλογική αντίληψη και αλληλεγγύη, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με σεβασμό στις αξίες και τους κανόνες, με σεβασμό στη δημοκρατία και την ειρήνη.

Related Articles

Close