«Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου» (βίντεο)

«Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου» (βίντεο)

«Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου» (βίντεο)

Στην παρουσίαση του βιβλίου της Αρχοντούλας και του Νίκου Κωνσταντινίδη, «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου», παραβρέθηκε και μίλησε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης.

Η εκδήλωση έγινε στις 17 Ιουνίου, υπό την Αιγίδα του Δήμου Κιλκίς, στην Αυστραλιανή Καπναποθήκη, που ήταν κατάμεστη.

Οι συγγραφείς συνέλεξαν στοιχεία για κάθε χωριό του Καρς με ποντιακό πληθυσμό. Στο βιβλίο τους παραθέτουν, μεταξύ άλλων, από ποιες περιοχές του Πόντου προέρχονταν οι κάτοικοί τους αλλά και τους τόπους εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.

«Επίσης, αρκετές σελίδες είναι αφιερωμένες στη μάχη του Σαρίκαμις, όπου μοιραία συγκρούστηκαν Πόντιοι που υπηρετούσαν στον τουρκικό και ρωσικό στρατό εκατέρωθεν, καθώς και στο μεταβαλλόμενο σκηνικό του πολέμου που εξελίχθηκε κάτω από εύθραυστες ισορροπίες και πρωτόγνωρες συνθήκες.

»Μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων φανερώνεται και η δυναμική ψυχοσύνθεση των Ποντοκαυκασίων με τη συγκρότηση του Τάγματος του Αρταχάν αλλά και οι κινήσεις όλων των λαών του Κυβερνείου Καρς που διαπίστωσαν ότι οι τύχες τους εξαρτιόνταν αποκλειστικά από τους ίδιους», αναφέρει η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.

Το τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την επίδοσή τους στις επιστήμες και στα γράμματα, οι οποίες, δυστυχώς, δεν είναι γνωστές στις νεότερες γενιές.

Related Articles

Close