Αποκαλυπτήρια Μνημείου του Νίκου Καπετανίδη

Αποκαλυπτήρια Μνημείου του Νίκου Καπετανίδη

Αποκαλυπτήρια Μνημείου του Νίκου Καπετανίδη

Στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, παρέστη και χαιρέτησε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Αμανατίδης.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, ποντιακής καταγωγής, αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε ο δημοσιογράφος Καπετανίδης μαζί με άλλους χιλιάδες Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας τους, από την τότε Οθωμανική αυτοκρατορία και την Τουρκία, στη συνέχεια.

Η ημερομηνία της εκδήλωσης, μάλιστα, συνέπεσε με την επέτειο των 100 χρόνων από την ημέρα της εκτέλεσης του Νίκου Καπετανίδη στην αγχόνη των Κεμαλικών Δικαστηρίων της Αμασείας, την 21η Σεπτεμβρίου 1921.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι ο πλέον ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία του αγάλματος καθώς στο χώρο του θα κατασκευαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο διαπρεπής γλύπτης Γιώργος Κικώτης, στο πρώην στρατόπεδο και υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, έργο που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Χρήστος Γιαννούλης.

Related Articles

Close