Βίαιη αναδιάταξη του χάρτη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης από την κυβέρνηση

Βίαιη αναδιάταξη του χάρτη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης από την κυβέρνηση

Βίαιη αναδιάταξη του χάρτη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης από την κυβέρνηση

Μιλώντας για προκρούστεια λογική στο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης, εξήγησε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων πως η κυβέρνηση επιχειρεί αφενός τον στραγγαλισμό της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και αφετέρου τη βίαιη αναδιάταξη του χάρτη της, κόβοντας φοιτητές και κλείνοντας τμήματα και Σχολές, κυρίως, στην περιφέρεια.

«Κυρία υπουργέ, δεν βλέπετε πως οδηγείτε ανάποδα σε ένα μονόδρομο;» ρώτησε, καθώς πληθαίνουν και εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου. «Στο πρόγραμμα της ΝΔ ήταν η κατάργηση του Ασύλου, δεν ήταν η εγκατάσταση της αστυνομίας» υπενθύμισε, σημειώνοντας πως ενώ ως αντιπολίτευση η ΝΔ μιλούσε για αυτοδιοικούμενα Πανεπιστήμια «δεν αφήνει τους Πανεπιστημιακούς ούτε τους εσωτερικούς κανονισμούς τους για το Πειθαρχικό να τους διαμορφώσουν, οι ίδιοι».

«Βάζετε πρώτα στόχο και μετά τον ντύνετε με ιδεολογήματα, όπως κάνατε και στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ με το σχέδιο Αθηνά» υποστήριξε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. «Το σχέδιο Αθηνά είχε ένα στόχο την περικοπή των δαπανών και την έξοδο πολλών από τα Πανεπιστήμια, θέτοντας τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Με τους φύλακες πρώτους, ενώ τώρα κόπτεστε για τη φύλαξη».

«Απέτυχε το σχέδιο Αθηνά και κάνετε το ίδιο τώρα σχέδιο με τη βάση εισαγωγής» τόνισε. «Κάνετε μια βίαιη αναδιάταξη του χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης με σκοπό τη μείωση των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση» πρόσθεσε,παραθέτοντας στη συνέχεια αριθμούς και στοιχεία για τον κίνδυνο φτώχειας που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τη σημαντική βελτίωση αυτού του δείκτη, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Γιάννη Αμανατίδη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε θέσει στην ίδια Επιτροπή, κατά την ακρόαση φορέων και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, τρία κρίσιμα ερωτήματα για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, τους δείκτες αξιολόγησης των ΑΕΙ σε σχέση με τις αποφοιτήσεις και τις συνέπειες της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Περιφέρεια της χώρας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Close