Στη Βουλή ερώτηση 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δωρεά της Σαουδικής Αραβίας

Στη Βουλή ερώτηση 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δωρεά της Σαουδικής Αραβίας

Στη Βουλή ερώτηση 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δωρεά της Σαουδικής Αραβίας

Με πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Αμανατίδη κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση για την δωρεά της Σαουδικής Αραβίας προς την Ελλάδα, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, με σκοπό την αντιμετώπιση του Covid-19.

Αφορμή για την ερώτηση, την οποία υπογράφουν 37 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο περιείχε επιστολή και πλήθος εύλογων ερωτημάτων και καταγγελιών του πρέσβη επί τιμή και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), κ. Νίκου Βαμβουνάκη.

Πρόκειται, στην ουσία, για ανοιχτό γράμμα με παραλήπτη τον πρωθυπουργό και ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου του 2021, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού, που δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, δεν ανήκει στο Δημόσιο, αλλά στην ιδιωτική εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19», μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir και τις αντιδράσεις, που υπήρξαν για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση για τη δωρεά, ούτε από το υπουργείο Οικονομικών - που υποχρεωτικά ελέγχει τόσο την προέλευση όσο και τη διαδρομή οποιασδήποτε δωρεάς- ούτε όμως και κάποια δημόσια καταγραφή από την Τριμελή Επιτροπή Διαφάνειας, που συστήθηκε από τον πρωθυπουργό για τον έλεγχο (και) των δωρεών στη μάχη κατά του κορονοϊού, ούτε από το υπουργείο Υγείας.

Ερωτώνται, λοιπόν, οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Υγείας,

εάν τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προβλέψεις του Δημοσίου λογιστικού και της νομοθεσίας περί δωρεών;

Και ποιες διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα, όπως και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και η διερεύνηση πιθανών ευθυνών.

Ακολουθεί η κατατεθείσα ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Εξωτερικών  κ. Νικόλαο Δένδια

      Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

                                                Υγείας κ. Πλεύρη Αθανάσιο

                                               

ΘΕΜΑ: «Διερεύνηση καταγγελιών για τη σύμβαση δωρεάς 10.000.000 δολαρίων ΗΠΑ  από την Σαουδική Αραβία »

 Σε  πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών γίνεται γνωστή η επιστολή καταγγελία του πρέσβη επί τιμή και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), κ. Νίκου Βαμβουνάκη, αναφορικά με τη δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η επιστολή, με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2021, απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και περιέχει στοιχεία του ‘’Memorandum of Financial Contribution’’ (MFC) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του «Ανθρωπιστικού Οργανισμού του βασιλέα Salman» (KSRelief Centre) της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο  αριθμός του τραπεζικού  λογαριασμού, που δόθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση, δεν ανήκει στο δημόσιο αλλά  στην ιδιωτική εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19», μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir και τις αντιδράσεις, που υπήρξαν για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Επειδή από  το παραπάνω γεγονός  προκαλούνται  ερωτηματικά σε σχέση με την διαφάνεια και την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων για την αποδοχή των δωρεών,

Επειδή δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση- ως όφειλε- απαντήσεις και εξηγήσεις στις παραπάνω  καταγγελίες ,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προβλέψεις του Δημοσίου λογιστικού και της νομοθεσίας περί δωρεών;

Ποιες  διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε, ώστε  να διασφαλιστεί η διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και η διερεύνηση πιθανών ευθυνών.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμανατίδης Ιωάννης

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Ξανθός Ανδρέας

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάρκου Κώνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τρανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Related Articles

Close