«Ο κ. Μητσοτάκης φυγομάχησε και γύρισε την πλάτη στον ελληνικό λαό» (βίντεο)

«Ο κ. Μητσοτάκης φυγομάχησε και γύρισε την πλάτη στον ελληνικό λαό» (βίντεο)

«Ο κ. Μητσοτάκης φυγομάχησε και γύρισε την πλάτη στον ελληνικό λαό» (βίντεο)

Σφοδρή επίθεση για την στάση του πρωθυπουργού, μέσα στο κοινοβούλιο και βαρύ κατηγορώ για τις ευθύνες του, στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και της χρήσης κακόβουλου λογισμικού, που διασύρουν διεθνώς τη χώρα μας, εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

«Ο κ. Μητσοτάκης φυγομάχησε και γύρισε την πλάτη, όχι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, αλλά στον ελληνικό λαό» είπε, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.

«Η εικόνα αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου και επιβαρύνει την ήδη άσχημη εικόνα για τα ζητήματα δημοκρατίας, διαύγειας, ελευθερίας του Τύπου της χώρας μας μέσω αυτής της εικόνας του πρωθυπουργού μας» υποστήριξε.

«Θέλω να καταθέσω στην αίθουσα, την ανησυχία και τον προβληματισμό μου» επεσήμανε, στη συνέχεια, για τις επιπτώσεις «στην αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα που θα έχουμε ως χώρα, να υπερασπιζόμαστε τα θέματά μας στο εξωτερικό, εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος, για το οποίο υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης» τονίζοντας πως «ασύμμετρη απειλή και επίθεση είναι οι αντιδημοκρατικές εκτροπές και οι προσπάθειες συσκότισης».

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα έτσι ώστε να κρυφτούν οι ευθύνες» υπενθύμισε, παραθέτοντας τις διαδοχικές κυβερνητικές προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου.

«Όταν πρωτοξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι λέγατε ότι αυτό γίνεται και παγκόσμια, δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο στη χώρα μας» σημείωσε.

«Όταν οι αποκαλύψεις συνεχίζονταν, έγινε συνειδητή προσπάθεια συσκότισης, τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή, όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακόμα, η προσπάθεια υποβάθμισης γίνεται και μέσα από την άποψη ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιάννη Αμανατίδη στην Ολομέλεια:

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία από τα Πρακτικά της Βουλής:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΒ΄
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χθεσινή εικόνα φυγής του κ. Μητσοτάκη και η άρνηση απάντησης σε ένα καίριο ερώτημα, όπως είναι αυτό, το αν παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, και βεβαίως ως αποκλειστικός υπεύθυνος της ΕΥΠ, έδειξε, πέραν της ενοχής, και τη δυσανεξία του απέναντι στον αντιπροσωπευτικό θεσμό του λαού μας και της κυριαρχίας του, την ίδια τη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης φυγομάχησε και γύρισε την πλάτη, όχι στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά στον ελληνικό λαό.
Η εικόνα αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου και επιβάρυνε την ήδη άσχημη εικόνα για τα ζητήματα δημοκρατίας, διαύγειας, ελευθερίας του Τύπου της χώρας μας μέσω αυτής της εικόνας του Πρωθυπουργού μας.
Κατά την άποψη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα είναι πλέον διεθνές θέμα για αυτά τα ζητήματα. Δείτε τι γράφει ο Τύπος σε πρόσφατο δημοσίευμα των «New York Times», της «Politico». Επίσης, ήρθε εδώ η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η PEGA. Και υπάρχει και μια συζήτηση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ζητήματα αυτά. Και υπάρχει η καχυποψία και η αρνητική κατάταξη της χώρας μας σε λίστες μαζί με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Όρμπαν.
Θέλω να καταθέσω στην Αίθουσα την ανησυχία και τον προβληματισμό μου για τις επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα που θα έχουμε ως χώρα να υπερασπιζόμαστε τα θέματά μας στο εξωτερικό εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος, για το οποίο υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.
Κι επειδή ίσως μιλήσετε για ασύμμετρες επιθέσεις, θέλω να σας πω ότι ασύμμετρη απειλή και επίθεση είναι οι αντιδημοκρατικές εκτροπές και οι προσπάθειες συσκότισης.
Τέθηκαν ζητήματα εδώ και απόψεις όπως: «Η Νέα Δημοκρατία δεν εργαλειοποιεί τέτοια θέματα ή θέματα τα οποία αφορούν τα εθνικά ζητήματα». Να θυμίσω ότι εδώ στην Αίθουσα ακούστηκε ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με το «Μακεδονικό»; Να θυμίσω τη λέξη «προδοσία»; Να θυμίσω ακόμα και πρόσφατα ότι η πολιτική την οποία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή η οποία βοηθά και λειτουργούμε σαν πράκτορες των Τούρκων; Από χείλη Βουλευτών δικών σας έχουν βγει.
«Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε». Εάν η Κυβέρνηση, λοιπόν, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο ίδιος προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να αποχαρακτηρίσει το απόρρητο και να μπορέσουν να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν, αν όχι δημόσια, στην Εξεταστική Επιτροπή και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να ψηφίσει τροπολογία που θα επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση στον παρόντα χρόνο τώρα και όχι μετά από τρία χρόνια. Και τέλος, αφού είναι αθώος, ας μηνύσει τους δημοσιογράφους.
Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα έτσι ώστε να κρυφτούν οι ευθύνες. Όταν πρωτοξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι λέγατε ότι αυτό γίνεται και παγκόσμια, δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο στη χώρα μας. Όταν οι αποκαλύψεις συνεχίζονταν, έγινε συνειδητή προσπάθεια συσκότισης τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή όπως έγινε η σύγκριση με τη NOVARTIS.
Ακόμα, η προσπάθεια υποβάθμισης γίνεται και μέσα από την άποψη ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά. Δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Τον λαό που δημιούργησε τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα δεν τον ενδιαφέρει. Τον ενδιαφέρει μόνο η ακρίβεια. Όλα αυτά είναι προσπάθειες υποβάθμισης του ζητήματος.
Θέλετε να προχωρήσετε θεσμικά; Κάντε τρία-τέσσερα πράγματα απλά. Ορίστε με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο στη βάση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ τον όρο «εθνική ασφάλεια». Σας ζητάμε, επίσης, να πάμε στην προτέρα πριν τη 31 Μαρτίου του 2021 όπου ήρθε η τροπολογία στο άρθρο 87 του νόμου που αφορούσε το δικαίωμα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους. Και βεβαίως, να καθοριστεί ότι το απόρρητο και η εχεμύθεια, το λεγόμενο «απόρρητο» δεν μπορείς να το αντιτάξεις στην ΑΔΑΕ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στην Εξεταστική Επιτροπή.
Θα κάνουμε μία υπερδομή. Αν αυτό οδηγεί σε μια μεταδημοκρατία, έτσι όπως την ονειρεύονται κάποιοι -γιατί άκουσα και τον Υπουργό, τον κ. Πιερρακάκη που αναφέρθηκε στη λογοδοσία και τη διαφάνεια- πού είναι η λογοδοσία αυτή; Ποιος ελέγχει; Φοβάμαι, λοιπόν, γι’ αυτά που θα γίνουν για εμάς, χωρίς εμάς.
Κύριε Υπουργέ, ο επίλογός μου έχει σχέση με αυτό που υπάρχει από την κλασική εποχή. Υπάρχει μια συνέχεια και μία ακολουθία. Το πρώτο που υπάρχει είναι η ύβρις. Η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαπράξει ύβρι, γιατί με αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο αντιμετώπισε ένα ζήτημα καθαρά δημοκρατίας και επιχείρησε συγκάλυψη και συσκότιση.
Διαπράξατε την άτη. Τι σημαίνει άτις; Σημαίνει το θόλωμα, τη σύγχυση του νου. Γιατί προχωράτε σε νέες ύβρεις. Συνεχίζετε σ’ αυτόν τον δρόμο, τη συσκότιση.
Θα σας έλεγα νομοτελειακά ακολουθούν τα άλλα δύο στάδια. Είναι η νέμεσις που είναι η οργή του λαού. Στους αρχαίους Έλληνες βεβαίως ήταν του θεού. Εδώ, όμως, θα είναι η οργή του λαού. Η νέμεσις θα έρθει, όπως και η τίσις, η τιμωρία. Η τιμωρία θα έρθει στις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Related Articles

Close