Να προστατέψει η κυβέρνηση τους ομογενείς στην Ουκρανία (βίντεο)

Να προστατέψει η κυβέρνηση τους ομογενείς στην Ουκρανία (βίντεο)

Να προστατέψει η κυβέρνηση τους ομογενείς στην Ουκρανία (βίντεο)

Τη θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε στις οικογένειες των ομογενών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης και ζήτησε από την κυβέρνηση «να διασφαλίσει την ακεραιότητα και την ασφάλεια όλων των ομογενών στην ευρύτερη περιοχή, διότι είναι δεκάδες χιλιάδες, πάνω από εκατό χιλιάδες», σε όλη τη χώρα, που δέχτηκε τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε και για τον απεγκλωβισμό των ομογενών από τη Μαριούπολη, που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχάρη, την ελληνική διπλωματική αποστολή και τον πρόξενο της πόλης για τις προσπάθειές τους.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα «πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος» σημειώνοντας ότι η έκφραση: "ανήκουμε στη Δύση" «περιορίζει την οικουμενικότητα του ελληνισμού».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιάννη Αμανατίδη:

Διαβάστε την από τα Πρακτικά της Βουλής:

Και καλείται στο Βήμα ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Ιωάννης Αμανατίδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει με επιφύλαξη στην κύρωση της Ιταλίας και του Ισραήλ και υπέρ της Κύπρου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την ώρα που συζητάμε εδώ στη Βουλή υπάρχει μια ολόκληρη επιχείρηση και διαδικασία απεγκλωβισμού των Ελλήνων που βρίσκονται στη Μαριούπολη, όπως και πολλών ομογενών οι οποίοι θέλησαν να απεγκλωβιστούν. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα έτσι ώστε με ασφάλεια να γίνει κατορθωτή η προσπάθεια αυτή.

Το δεύτερο που θα ήθελα να εκφράσω είναι τις ευχές και τα συγχαρητήρια, αν θέλετε, για τη στάση και τη δύναμη στους διπλωμάτες και στον πρόξενό μας, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη, για τις προσπάθειες που έχουν κάνει.

Νομίζω ότι η ελληνική Κυβέρνηση, πέραν από τον απεγκλωβισμό, θα πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την ακεραιότητα και την ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότερο -γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών τρόπους- των ομογενών μας στην ευρύτερη περιοχή, διότι είναι δεκάδες χιλιάδες, είναι πάνω από εκατό χιλιάδες.

Τρίτον, θα ήθελα βεβαίως να εκφράσω τη θλίψη και τα συλλυπητήρια για τον θάνατο των ομογενών μας, αλλά και για όλα τα θύματα του πολέμου αυτού, ο οποίος δεν μπορώ να σας κρύψω ότι μόνο συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης σε μεγάλο βαθμό μου δημιουργεί εμένα προσωπικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυο λόγια, όπως ειπώθηκαν και στην επιτροπή, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να κρατήσουμε μια στάση αρχών που να καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπέρ των κυρώσεων, να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, να τηρεί η χώρα μας τις δεσμεύσεις της, όμως να ενεργεί και σαν ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας και βέβαια, να ασκεί όλες εκείνες τις πιέσεις έτσι ώστε να επιστρέψουμε στη διπλωματία. Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο ίδιος είμαι εκπαιδευτικός, σε μια έκφραση θέλω να απαντήσω. Η έκφραση «είμαστε η Δύση» περιορίζει την οικουμενικότητα του ελληνισμού. Ο ελληνισμός είναι παντού και η αξία του ελληνικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας μας δείχνει ότι εμείς είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες, που έχουμε δώσει τα φώτα από τα αρχαία χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Άλλωστε, ο Πρόεδρός μας απάντησε στη Βουλή: Δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε αντιρώσοι ούτε φιλοαμερικάνοι ούτε αντιαμερικάνοι. Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο. Να μην προσπαθήσει κανείς να θολώσει την ξεκάθαρη θέση την οποία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τις συμφωνίες, για τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία που καθορίζει τους όρους και την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, ψηφίσαμε θετικά και στην επιτροπή. Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, δεν πήραμε τις απαραίτητες εξηγήσεις για τη μεγάλη καθυστέρηση. Ακούσαμε κάποια που είπατε στην επιτροπή. Και το ίδιο θεωρώ ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις για την καθυστέρηση και για τις άλλες συμφωνίες.

Όσον αφορά την κύρωση της συμφωνίας για την τεχνική διευθέτηση στον τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας με την Ιταλία, επιλύεται το υφιστάμενο κενό ως προς τη διαδικασία, τους όρους και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις σε σχέση με τη συνεργασία που αναφέρεται.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Επιτυγχάνεται βεβαίως η προαγωγή και η ικανοποίηση των επιδιώξεων της στρατιωτικής διπλωματίας και ρυθμίζεται η χρηματοδότηση της συνεργασίας καθώς και η κάλυψη εξόδων.

Επισημάναμε στην Επιτροπή ότι δεν παρατίθενται επιπρόσθετα στοιχεία με τα οποία να μπορεί να αξιολογηθεί η αμοιβαιότητα ωφελειών στην εφαρμογή της διευθέτησης. Δεν είναι σαφές το ποιοτικό επίπεδο και η σύγκριση μεταξύ των δυνατοτήτων των δύο συνεργαζόμενων φορέων. Οι τοποθετήσεις στην Επιτροπή των συγκεκριμένων διευθύνσεων έδειξαν ότι υπάρχει αρκετός δρόμος ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία αυτή.

Ωστόσο, συμφωνούμε και την ψηφίζουμε θετικά, με τις ανωτέρω όμως παρατηρήσεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Όσον αφορά, τρίτον, τη συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας του κράτους του Ισραήλ, που οι σκοποί της είναι η ενίσχυση της διεθνούς θαλάσσιας ασφάλειας και η προστασία του περιβάλλοντος, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που συνδέονται με την υδρογραφία και την ωκεανογραφία, και η εν γένει συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς αυτούς και που οι επιμέρους στόχοι είναι η ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και λοιπά, όπως περιγράφονται στην ίδια τη συνθήκη, θεωρούμε ότι δόθηκαν απαντήσεις στην Επιτροπή σχετικά με τα ερωτήματα που θέσαμε. Δηλαδή δόθηκαν απαντήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο της συνεργασίας στους αναφερόμενους φορείς και αν εξασφαλίζονται στην πράξη όροι αμοιβαίου οφέλους. Επομένως, τοποθετούμαστε θετικά.

Με αυτά τα λόγια, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και για τον χρόνο, κύριε Πρόεδρε.

Related Articles

Close