«H Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο» (βίντεο)

«H Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο» (βίντεο)

«H Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο» (βίντεο)

Για μία σειρά «τερατογενέσεων» στις πολιτικές, που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο OT FORUM- του Οικονομικού Ταχυδρόμου, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί «πολιτικής τερατογένεσης» για μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, MέΡΑ25, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά πως «η πολιτική Μητσοτάκη είναι αυτή που γεννά τερατογενέσεις» και αναφέρθηκε εν προκειμένω -όπως είπε- στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Ο πρωθυπουργός είτε δεν γνωρίζει και είναι ανίκανος, είτε γνωρίζει και είναι ενορχηστρωτής», σημείωσε, προσθέτοντας πως παρακολουθούμε μια προσπάθεια συγκάλυψης, «ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας και μία τερατογένεση».

«Η επίκληση του απορρήτου από τον κ. Κοντολέων στις Εξεταστικές Επιτροπές ρίχνει στο σκοτάδι όλη την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση αρνείται το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα, υπάρχουν φωνές από τη ΝΔ που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης», επισήμανε.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως «ο κ. Μητσοτάκης -κατ’ εμέ- έδωσε εντολή για την παρακολούθηση για να μπορέσει να επηρεάσει τις εξελίξεις ή να έχει στο χέρι τον αρχηγό του 3ου κόμματος. Αυτή είναι η άποψη μου. Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα, δεν είναι φυσιολογικά αυτά σε μία ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να λέγεται φιλελεύθερη».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε πως «πάντα υπήρχαν εξάρσεις μεταξύ των δύο χωρών», ωστόσο -όπως πρόσθεσε- «όταν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα είναι απαραίτητοι οι δίαυλοι επικοινωνίας. Πρέπει να υπάρχουν»

Όπως ανέφερε το σήκωμα της ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα, είναι και αποτέλεσμα κινήσεων που έκανε ή δεν έκανε η χώρα μας», σημειώνοντας πως η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο».

«Όλη μας η κριτική είναι απέναντι στον κατευνασμό που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα ζήτημα που θέλει ψυχραιμία, στα ζητήματα κυριαρχίας ή υπεράσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων όλοι οι Έλληνες είναι ενωμένοι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Θράκη και την πολιτική της Τουρκία στην περιοχή, υποστήριξε ότι «η Τουρκία με αυτό τον τρόπο νομίζει ότι μπορεί να παίξει παιχνίδια στη χώρα μας. Η Θράκη είναι ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και οι όποιες προσπάθειες από την Τουρκία δεν ευοδώθηκαν. Το αφήγημα της Αγκυρας είναι μέρος της στρατηγικής να περάσει τις θέσεις της ή τουλάχιστον να γίνουν ανεκτές, εκεί εντάσσεται και η “Γαλάζια πατρίδα”».

Σε ένα έμμεσο σχόλιο για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για όσα είπε περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, ο κ. Αμανατίδης είπε πως «η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Για εμάς υπάρχει θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα. Όσο αναπτύσσεται η περιοχή και λύνονται προβλήματα δεν υπάρχει εύφορο έδαφος να σπαρούν άλλες αδιέξοδες πολιτικές», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς αυτός επηρεάζει τη Βόρειο Ελλάδα, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί από τον πόλεμο στην Κριμαία και τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί τότε.

Μιλώντας για τις προοπτικές στην περιοχή, υπογράμμισε πως «χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο στην περιοχή», σημειώνοντας πως «δεν έχουν προχωρήσει συμφωνίες που είχαμε κάνει εμείς ως κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίζει την πλάτη της στον βορρά».

Ερωτηθείς για τα έργα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Αμανατίδης σχολίασε χαρακτηριστικά πως «με τα λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγεια». Όπως είπε, το Μετρό δεν θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023, «μακάρι να ήταν». Παράλληλα χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη απουσιάζει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχουν πράγματα, απλά και καθημερινά, που μπορεί να τρέξουν και δεν γίνονται».

Related Articles

Close