«Οργανωτική ανεπάρκεια, αποσπασματικότητα, έλλειψη διαβούλευσης και διαλόγου στο σ/ν του ΥΠΕΞ» (βίντεο)

«Οργανωτική ανεπάρκεια, αποσπασματικότητα, έλλειψη διαβούλευσης και διαλόγου στο σ/ν του ΥΠΕΞ» (βίντεο)

«Οργανωτική ανεπάρκεια, αποσπασματικότητα, έλλειψη διαβούλευσης και διαλόγου στο σ/ν του ΥΠΕΞ» (βίντεο)

Επικριτικός απέναντι στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Εθνικής Μονάδας ETIAS και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εξωτερικών» ήταν σήμερα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

«Σε λάθος κατεύθυνση κινούνται οι διατάξεις του» υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «οργανωτική ανεπάρκεια στη σύσταση της Εθνικής Μονάδας» και έλλειψη διαλόγου με τις ενώσεις των εργαζομένων στο ΥΠΕΞ για τις υπόλοιπες διατάξεις.

«Ελπίζουμε, ότι δεν θεωρεί η κυβέρνηση ως διαβούλευση με τους εργαζόμενους την ανάρτηση του σχεδίου νόμου για τέσσερις ημέρες στην Διαύγεια» είπε, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται αρνητικά για το παρόν σχέδιο νόμου, ενώ για τα επιμέρους άρθρα θα τοποθετηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

«Τα βήματα, που έγιναν με τον νόμο 4781 του 2021 ήταν δειλά και μετέωρα, χωρίς τις απαιτούμενες τομές, διακρίνονταν από εσωστρέφεια παρά τις διακηρύξεις, στέρησαν από τις διπλωματικές αρχές μας εργαλείων και δυνατοτήτων για εξωστρεφείς δράσεις» τόνισε.

«Χρειάζεται, λοιπόν, πλήρης ανασχεδιασμός με διαβούλευση, διαφάνεια, με στόχο και κατεύθυνση έναν Οργανισμό επικαιροποιημένο, σύγχρονο, λιτό, με διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών» επισήμανε, «ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας, με μια συνεκτική εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της, με ενίσχυση υλικά και ηθικά, των υπηρετούντων στο ΥΠΕΞ».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιάννη Αμανατίδη:

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Κύριε Πρόεδρε, κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Το παρόν σχέδιο νόμου, αποτελείται από δύο μέρη και 23 άρθρα ( συν 1 το ακροτελεύτιο). Το πρώτο μέρος αφορά την Οργάνωση και λειτουργία Εθνικής Μονάδας ETIAS με 10 άρθρα. Όσον αφορά το πρώτο μέρος, εκτιμούμε ότι χαρακτηρίζεται από οργανωτική ανεπάρκεια, καθόσον, σύμφωνα με το άρθρο 4,παράγραφος 1 περί σύστασης και αρμοδιότητες Εθνικής Μονάδας ETIAS συστήνεται η μονάδα Μονάδα Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού σε επίπεδο Τμήματος στην Γ4΄ Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Schengen του Υπουργείου Εξωτερικών.
Όσον αφορά το δεύτερο μέρος: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΞΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 4781/2021 ΚΑΙ 2949/2001.
Οι διατάξεις αυτές δεν έτυχαν της συζήτησης και επεξεργασίας με τις αντίστοιχες ενώσεις των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ. Ζήτημα κομβικό και σημαντικό τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ορθότητα της κατεύθυνσης των διατάξεων. Ελπίζουμε ότι δεν θεωρεί ως διαβούλευση με τους εργαζόμενους την ανάρτηση του σχεδίου νόμου για τέσσερις ημέρες στην Διαύγεια.
Ως εκ τούτου συνολικά επί της αρχής τοποθετούμαστε αρνητικά για το παρόν σχέδιο νόμου. Για τα επιμέρους άρθρα θα τοποθετηθούμε στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Κατά την συζήτηση του ν/σ για τον Οργανισμό του ΥΠΕΞ, που έγινε νόμος το 2021, θέσαμε επί της αρχής, το βασικό ερώτημα, αν το οργανωτικό σχήμα, του νέου Οργανισμού, που εισηγείται η κυβέρνηση της ΝΔ, «βλέπει στο μέλλον», προωθεί τη διεθνή θέση της χώρας και τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής στο σύγχρονο, απαιτητικό και ορισμένες φορές δυσχερές-περιβάλλον και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.
Αν αναδεικνύεται ένα σύγχρονο, επιτελικό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό ΥΠΕΞ απέναντι στις πολυπλοκότητες της ψηφιακής εποχής, στην 4η βιομηχανική επανάσταση, στις μεγάλες ενεργειακές μεταβάσεις και στην αύξηση των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, στις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στις παγκόσμιες πολιτικές, που αφορούν στην κλιματική κρίση, στη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, στο διεθνή διάλογο για τον αφοπλισμό, που αποκτά εκ νέου ενδιαφέρον, στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, στην καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων και γενικότερα στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Η συζήτηση σήμερα θεωρώ ότι θα επιβεβαιώσει την τότε εκτίμηση μας ότι τα βήματα που έγιναν ήταν δειλά και «μετέωρα», χωρίς τις απαιτούμενες τομές, διακρίνονταν από εσωστρέφεια και παρά τις διακηρύξεις, στέρησαν τις διπλωματικές αρχές μας εργαλείων και δυνατοτήτων για εξωστρεφείς δράσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο ν. 4781/2021 έχει περίπου δύο χρόνια εφαρμογής. Με αυτό το σχέδιο νόμου αλλάζουν- κατά την άποψή μου αποσπασματικά- ορισμένες διατάξεις και για τις οποίες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις των ενώσεων των εργαζομένων του υπουργείου, οι οποίες πρέπει να καλεστούν όλες στην ακρόαση φορέων.
Τούτων δοθέντων, κατά την άποψή μας, χρειάζεται πλήρης ανασχεδιασμός με διαβούλευση, διαφάνεια, με στόχο και κατεύθυνση έναν Οργανισμό επικαιροποιημένο, σύγχρονο, λιτό, με διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της, με ενίσχυση υλικά και ηθικά των «αγωνιστών» υπηρετούντων στο ΥΠΕΞ.
Σας ευχαριστώ.

 

Related Articles

Close