Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΥΠΕΞ, βλάπτει σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα (video)

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΥΠΕΞ, βλάπτει σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα (video)

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΥΠΕΞ, βλάπτει σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα (video)

Σύγχρονο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό Οργανισμό για το υπουργείο Εξωτερικών, που να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, πρότεινε σήμερα, στην αρμόδια Επιτροπή, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Αμανατίδης, καταθέτοντας, παράλληλα, μια σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του ΥΠΕΞ.

«Επιδιώκουμε έναν Οργανισμό του ΥΠΕΞ που να “βλέπει στο μέλλον” και που να προωθεί τη διεθνή θέση της χώρας και τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής στο σύγχρονο, απαιτητικό και ορισμένες φορές δυσχερές- διεθνές περιβάλλον. Ένα σύγχρονο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό ΥΠΕΞ, απέναντι στις πολυπλοκότητες της ψηφιακής εποχής και στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Έναν ορθολογικό και λειτουργικό Οργανισμό, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης Διπλωματίας» ανέφερε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Εντούτοις, όπως επεσήμανε, «δεν γίνονται οι απαιτούμενες τομές» και το νομοσχέδιο «επιτείνει, αντί να επιλύει, τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, τα οποία στερούν από τις διπλωματικές αρχές μας εργαλείων και δυνατοτήτων για εξωστρεφείς δράσεις. Ομφαλοσκοπεί και διακρίνεται από εσωστρέφεια παρά τις διακηρύξεις» περί του αντιθέτου, εξήγησε.

«Στη σημερινή συνεδρίαση, περιμένουμε να ακούσουμε από τον κ. υπουργό ποιες από τις προτάσεις των φορέων αποδέχεται και ποιες είναι οι νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε στην Επιτροπή τροπολογία, που επιλύει το σοβαρό πρόβλημα των νοσηλίων και της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στην Εξωτερική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

«Καταθέσαμε και περιμένουμε, κ. υπουργέ, την τοποθέτησή σας επ’ αυτής, καθώς επίσης και όλων των κομμάτων. Πρόθεσή μας είναι, με τυχόν βελτιώσεις, να κατατεθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής και να υποστηριχθεί, εφ’ όσον βέβαια συμφωνούμε, από όλα τα κόμματα» σημείωσε, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί τις δημοσιονομικές δυνατότητες για αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ και πρόσληψη προσωπικού.

«Δυνατότητες που σήμερα υπάρχουν και σαφώς δεν υπήρχαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» υπενθύμισε.

«Εσείς κρατάτε χαμηλά τον προϋπολογισμό, ο τελευταίος προϋπολογισμός του 2021, που ανέρχεται μόλις στο ποσό των 288 εκατομμυρίων περίπου, καθιστά απολύτως δυσχερή την ενσωμάτωση του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και ανεφάρμοστη την πρόβλεψη για τις ιδρυόμενες νέες δομές.

Μειώνετε τις οργανικές θέσεις και δεν προβαίνετε σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων υψηλής κατάρτισης μέσω ΑΣΕΠ ή Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που θα ανανέωνε το στελεχιακό δυναμικό του ΥΠΕΞ, ενώ διατηρείτε την εξαιρετικά αρνητική αναλογία υπαλλήλων Εξωτερικού σε σχέση με το Εσωτερικό».

Τόνισε, μάλιστα, ότι η μείωση 120 θέσεων στους διπλωμάτες συντελείται στους χαμηλούς βαθμούς, θέτοντας σε κίνδυνο την μελλοντική στελέχωση του κατεξοχήν επιτελικού κλάδου του ΥΠΕΞ.

«Το ζητούμενο για την πολιτική ηγεσία θα πρέπει να είναι ο προτεινόμενος Οργανισμός να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης συνεργειών, μεταξύ των υπηρεσιών, χωρίς επικαλύψεις και χωρίς απώλειες στο προβλεπόμενο προς υλοποίηση έργο και αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του υπουργείου» είπε.

«Στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Οργανισμού επικαιροποιημένου, σύγχρονου, λιτού, με διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων».

Related Articles

Close