«Σταματήστε τον πόλεμο» (βίντεο)

«Σταματήστε τον πόλεμο» (βίντεο)

«Σταματήστε τον πόλεμο» (βίντεο)

Με μια έκκληση για ειρήνευση στην Ουκρανία, ξεκίνησε την εισήγησή του, σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης.

«Η Ελλάδα» τόνισε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών «πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Η χώρα μας πρέπει να κρατήσει μια στάση αρχών, στάση αρχών που να καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, να τηρεί βεβαίως τις δεσμεύσεις της, όμως να ενεργεί ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας και βέβαια να ασκεί όλες εκείνες τις πιέσεις, έτσι ώστε να επιστρέψουμε στη διπλωματία».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εισήγηση του Γιάννη Αμανατίδη:

Διαβάστε την εισήγηση από τα Πρακτικά της Βουλής:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αμανατίδης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όντως γίνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα και για την ειρήνη και βέβαια μετά από την εξαντλητική συζήτηση που έγινε σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο, μια και υπάρχει αναφορά από τη μεριά του Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, επιτρέψτε μου και μένα δύο – τρεις σκέψεις.

Η Ελλάδα, όπως ειπώθηκε και στην Ολομέλεια, πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Η χώρα μας πρέπει να κρατήσει μια στάση αρχών, στάση αρχών που να καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, να τηρεί βεβαίως τις δεσμεύσεις της, όμως να ενεργεί ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας και βέβαια να ασκεί όλες εκείνες τις πιέσεις, έτσι ώστε να επιστρέψουμε στη διπλωματία.

Ο Πρόεδρός μας έβαλε τα στοιχεία στην ομιλία του και τα στοιχεία είναι ξαναλέω η καταδίκη της ρωσικής εισβολής, ωστόσο απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική αλήθεια και αποφασιστικότητα και πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι με πρώτο την ταχεία ειρήνευση, την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και την αλληλεγγύη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον για τις τρεις Συμφωνίες, οι οποίες έρχονται θέλουμε να καταθέσουμε το εξής.

Πρώτον, όσον αφορά στη Συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Κύρωση, σχετικά με την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, που καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις προστασίας. Υπάρχει μία ετήσια δαπάνη από την κάλυψη των εξόδων αποστολής του στρατιωτικού προσωπικού, κάτι που το έχει και η Συμφωνία. Θεωρούμε ότι πρέπει να κυρωθεί, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με την Κύπρο. Η ρύθμιση αυτή προφανώς πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί νομικά η διαδικασία. Ως προς το περιεχόμενο και την ουσία της συνολικά την εγκρίνουμε και την ψηφίζουμε.

Θέλουμε, όμως, κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, κυρίως εδώ στην Επιτροπή να μας εξηγήσετε, πού οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση, με την οποία έρχεται στη Βουλή για κύρωση. Από τις 24/11/2017 που έγινε, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι τον Ιούλιο του 2019 είναι ένας χρόνος που πολιτικά μπορούμε να τον θεωρήσουμε εύλογο, σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές, όμως από το 2019 και μετά έχουμε άλλα δυόμισι χρόνια. Υπάρχει κάποια εξήγηση γι’ αυτό και θα ήθελα να το βάλετε στην τοποθέτησή σας. Όσον αφορά, λοιπόν, αυτή τη Συμφωνία την υπερψηφίζουμε.

Όσον αφορά την Κύρωση της Συμφωνίας για την Τεχνική Διευθέτηση στον τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας, επιλύεται το υφιστάμενο κενό, ως προς τη διαδικασία, τους όρους και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, σε σχέση με τη συνεργασία που αναφέρεται. Επιτυγχάνεται, βεβαίως, η προαγωγή και η ικανοποίηση των επιδιώξεων της στρατιωτικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, όπως καταγράφονται στο πλαίσιο της πολιτικής εθνικής άμυνας, εδραιώνεται η στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα ακαδημαϊκής έρευνας και υπάρχει η αναβάθμιση του ρόλου του ΣΕΘΑ, ως επιστημονικού φορέα στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ρυθμίζεται βεβαίως η χρηματοδότηση της συνεργασίας καθώς και η κάλυψη των εξόδων, έτσι όπως αναφέρονται στη Συμφωνία,  και καλύπτονται από το Ίδρυμα, στο οποίο ανήκει.

Η τεχνική διευθέτηση, όπως ορίζεται η συμφωνία αυτή που έρχεται ως Κύρωση, είναι και αυτή υπογεγραμμένη από την δική μας Κυβέρνηση το 2017. Έχω το ίδιο ερώτημα και για τις τρεις συμφωνίες.

Τι θέματα υπάρχουν;

Εδώ στη συμφωνία με την Ιταλία έχουμε απορίες σε σχέση με το ότι δεν παρατίθενται επιπρόσθετα στοιχεία με τα οποία να μπορεί να αξιολογηθεί η αμοιβαιότητα ωφελειών στην εφαρμογή της διευθέτησης. Ίσως οι τοποθετήσεις μετά των συγκεκριμένων διευθύνσεων  να μας φωτίσουν περισσότερο. Για παράδειγμα δεν είναι σαφές το ποιοτικό επίπεδο και η σύγκριση μεταξύ των δυνατοτήτων των δύο συνεργαζόμενων φορέων.

Δηλαδή, τι μπορεί να κερδίσει η ελληνική πλευρά από αυτή τη συνεργασία και τι η ιταλική ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες που έχει η κάθε πλευρά;

Νομίζουμε ότι είναι εύλογα τέτοια ερωτήματα τα οποία περιμένουμε να απαντηθούν έτσι ώστε η Επιτροπή μας και οι Βουλευτές να έχουμε συγκεκριμένη εικόνα και πληρέστερη άποψη. Ως προς αυτήν, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε επιφυλασσόμαστε εδώ στην Επιτροπή και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια.

Όσον αφορά τη συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας του κράτους του Ισραήλ, οι σκοποί της είναι η ενίσχυση της διεθνούς θαλάσσιας ασφάλειας και η προστασία του περιβάλλοντος, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος που συνδέονται με την υδρογραφία και την ωκεανογραφία και η εν γένει συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς αυτούς. Επιμέρους στόχοι είναι η ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και λοιπά όπως περιγράφονται στην ίδια τη συνθήκη. Οι εναλλασσόμενες πληροφορίες και τα υλικά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από τα συμβαλλόμενα μέρη η κατάθεση των οποίων είναι απαραίτητη για τη χρήση από τρίτους. Προβλέπεται ότι η ανταλλαγή υλικού και πληροφοριών μεταξύ των μερών πραγματοποιείται χωρίς καμία χρέωση που να αφορά είτε τη χρήση είτε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Γνωρίζουμε, κ. Υπουργέ, ότι για αυτή τη συμφωνία υπάρχει πάλι μια χρονική απόσταση και έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης στο χρονικό αυτό περιθώριο, αλλά θα θέλαμε εδώ επαρκείς εξηγήσεις αν υπάρχει κάποια εξήγηση γι’ αυτό.

Εδώ θεωρούμε επιπλέον ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της συνεργασίας εφόσον μπορείτε να μας το πείτε, δηλαδή ποιο είναι ακριβώς το περιεχόμενο της συνεργασίας στους αναφερόμενους φορείς και αν εξασφαλίζονται στην πράξη όροι αμοιβαίου οφέλους;

Θα τοποθετηθούμε και γι’ αυτό, κ. Πρόεδρε, στην Ολομέλεια της Βουλής. Επιφυλασσόμαστε. Με τα λόγια αυτά κλείνω την τοποθέτησή μου, κ. Πρόεδρε, πιστεύουμε ότι η χώρα μας πρέπει να κάνει τα πάντα έτσι ώστε καμία σκοτεινιά, κανένα σύννεφο πολέμου στον πλανήτη να μην υπάρχει. Και ειδικά για την ειρήνη.

Εδώ, όμως, κ. Πρόεδρε -και επικαλούμαι και εσάς- στην Επιτροπή μας θα πρέπει να γίνει εκτενέστερη συζήτηση. Είδαμε την Κυβέρνηση να παίρνει μονομερείς αποφάσεις όσον αφορά την αποστολή στρατιωτικού υλικού, η οποία ουσιαστικά δεν πέρασε από όσο γνωρίζω και δεν ξέρω αν είναι από τα αρμόδια  όργανα, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν ενημερώθηκαν ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί και δεν υπήρχε και απόφαση ενός Διεθνούς Οργανισμού στα πλαίσια του οποίου θα μπορούσαμε να στείλουμε. Θεωρώ, δηλαδή, ότι πρέπει να γίνει μία συζήτηση για τα ζητήματα της Ουκρανίας, για την ουκρανική κρίση, για την εισβολή, για τα θέματα τα οποία μπορούμε να αναλύσουμε επιπλέον στην Επιτροπή μας μέσα από μια ειδική συνεδρίαση μία, δυο ή τρεις συνεδριάσεις.

Κλειστές θέλετε; Ανοιχτές συνεδριάσεις; που πρέπει να κάνει η Επιτροπή μας. Με τις λέξεις αυτές σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι Βουλευτές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αμανατίδη.

Να σας πω καταρχήν, ότι επειδή προηγήθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση για το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θεωρώ ότι ήταν η κορυφαία συζήτηση που μπορούσε να γίνει. Βεβαίως, λαμβάνω υπόψη αυτό που είπατε και θα το δούμε ανάλογα και με τις εξελίξεις κύριε συνάδελφε. Εάν συνεχιστεί, που το απευχόμαστε -ευχόμαστε όλοι να λήξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα- όλο αυτό που εξελίσσεται στην Ουκρανία βεβαίως κρατώ την πρότασή σας για να το δούμε και αν χρειαστεί να επανέλθουμε και σε συζήτηση στην Επιτροπή μας.

Απλώς να ξέρετε ότι την Πέμπτη το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένο να έλθει εδώ -και αυτό είχε κλείσει πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία- ο Αρμένιος Υπουργός των Εξωτερικών. Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Αρμένιου Υπουργού και ζήτησα από τον κ. Κατσανιώτη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα της Ομογένειας, να έλθει στην Επιτροπή μας και να μας ενημερώσει για τη μέριμνα που έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για τους ομογενείς μας στην Ουκρανία. Οπότε θα έχουμε αυτή τη συζήτηση θα έχετε πάρει και τη σχετική πρόσκληση.

Παρακαλώ τον Ειδικό Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, τον κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, να έρθει στο βήμα. Θα έχετε το λόγο για 15 λεπτά.

 

 

Related Articles

Close