Το πολιτικό πρόταγμα είναι «Δικαιοσύνη Παντού»

Το πολιτικό πρόταγμα είναι «Δικαιοσύνη Παντού»

Το πολιτικό πρόταγμα είναι «Δικαιοσύνη Παντού»

Οι πολίτες, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, συνεχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα της άδικης και αποτυχημένης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη.

Πολλαπλασιάστηκαν τα αδιέξοδα, διευρύνθηκαν οι κοινωνικές, οικονομικές ανισότητες κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους και ευνοώντας μόλις το 7% του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει και θα καταγραφεί ως δυσάρεστη παρένθεση στην ιστορία της χώρας.

Απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απέτυχε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, πτώχευσε τα νοικοκυριά, με πολιτικές που διαλύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μειώνουν κοινωνικές δαπάνες, δεν παίρνουν μέτρα για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το ιδιωτικό χρέος των πολιτών και των επιχειρήσεων και όλα αυτά εν μέσω αντιθεσμικών και αντιδημοκρατικών εκτροπών, με τα σκάνδαλα των υποκλοπών και της διαφθοράς.

Ακόμα και οι τελευταίες προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τον πληθωρισμό σε μισθούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, το ξεπάγωμα των τριετιών και την κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την επανίδρυση του ΣΕΠΕ και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, που θέσπισε τις απλήρωτες υπερωρίες.

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, αποφασιστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και της αγοράς τροφίμων, αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι), πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και βιώσιμη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους.

Αυτές οι δεσμεύσεις αποτελούν την ελάχιστη ρεαλιστική και ουσιαστική προϋπόθεση, ώστε να πάρουν μία ανάσα οι εργαζόμενοι.

Ο νεοφιλελευθερισμός και ο φονταμενταλισμός της ελεύθερης αγοράς, ως οικονομικό του παράγωγο, έχουν αποκαλυφθεί ως προσωπική απληστία επενδυμένη με οικονομική φιλοσοφία και εναπόκειται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την προοδευτική πλειοψηφία να διαφυλάξουν την οικονομία και την κοινωνία από τον καταστροφικό οδοστρωτήρα.

Σε αυτές τις συνθήκες όξυνσης των ανισοτήτων, με διογκούμενο το αίσθημα της αδικίας, το πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Δικαιοσύνη παντού», υπερέχει έναντι της κυβερνητικής επίκλησης για δήθεν «Σταθερότητα» ή «Αυτοδυναμία».

Το αίσθημα της οργής περνά πρώτο, έναντι του φόβου.

Οι αποκαλύψεις- που μας συγκλονίζουν-για την προδιαγεγραμμένη τραγωδία στα Τέμπη, οι προσπάθειες συγκάλυψης και διάχυσης των ευθυνών δεν είναι απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα έφερε με βίαιο τρόπο στην επιφάνεια, όλες τις κακοδαιμονίες, τα λάθη, τις παραλείψεις και τα ψεύδη του δήθεν επιτελικού κράτους, που διαφήμιζε παντοιοτρόπως, επί τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πελατειακός κομματικός ομφάλιος λώρος θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε ως χώρα στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις.

Όλοι διαπίστωσαν πως το κράτος, είτε το λένε «επιτελικό», είτε των «αρίστων», δεν προσέφερε τη στοιχειώδη ασφάλεια.

Τέλος, ανέδειξε πως μια ιδεολογία, που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί να κυβερνά με όχημα έναν οδοστρωτήρα-ολετήρα δικαιωμάτων, τον τόπο μας.

Τούτων δοθέντων, το νέο πολιτικό και εκλογικό διακύβευμα επιτείνει και ενισχύει το πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «Δικαιοσύνη Παντού», ως αναγκαία, αλλά και εφικτή, μια νέα πορεία της χώρας, σε προοδευτική κατεύθυνση.
* Άρθρο του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης για την εφημερίδα “Πολιτική” (www.politikipress.gr), 25-3-2023
Πηγή: https://myportal.gr/to-politiko-protagma-einai-dikaiosyni-pantoy/

Related Articles

Close