Χρειαζόμαστε νέα προοδευτική κυβέρνηση και ΥΠΕΞ, που θα "βλέπει" στο μέλλον (βίντεο)

Χρειαζόμαστε νέα προοδευτική κυβέρνηση και ΥΠΕΞ, που θα "βλέπει" στο μέλλον (βίντεο)

Χρειαζόμαστε νέα προοδευτική κυβέρνηση και ΥΠΕΞ, που θα “βλέπει” στο μέλλον (βίντεο)

Αντίθετος στο νομοσχέδιο «Οργάνωση και λειτουργία Εθνικής Μονάδας ETIAS και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εξωτερικών» ήταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης, στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας την ανάγκη πολιτικής αλλαγής με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, που θα "βλέπει" τα προβλήματα λειτουργίας του ΥΠΕΞ και των εργαζομένων του.

«Όσο αφορά το ETIAS, περί σύστασης και αρμοδιότητας εθνικής μονάδας, θεωρούμε ότι αυτή θα έπρεπε να γίνει σε επίπεδο διεύθυνσης και όχι τμήματος» επισήμανε.

«Θεωρούμε, ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε στα περίπου δύο χρόνια εφαρμογής του ν. 4781 να δει με διάλογο με τις ενώσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών τις καίριες αλλαγές εκείνες, οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν» είπε, «έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν, πέρα από ήσσονος σημασίας θέματα , τα σοβαρά προβλήματα του ΥΠΕΞ».

«Αυτή τη στιγμή σοβαρότατο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ» σημείωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

«Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα νοσήλια των υπηρεσιών του εξωτερικού είναι σε πλήρη αδράνεια εδώ και δύο χρόνια. Ουσιαστικά έχουν καλυφθεί πλήρως με συμβάσεις δύο χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία» σημείωσε, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που θεωρεί «αόρατα» τα προβλήματα των εργαζόμενων στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ΥΠΕΞ που να "βλέπει" στο μέλλον» εξήγησε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, «ώστε να προωθεί τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής στο σύγχρονο, απαιτητικό και ορισμένες φορές δυσχερές περιβάλλον και στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, να αναδεικνύεται και να είναι σύγχρονο, επιτελικό και αποτελεσματικό απέναντι στην πολυπλοκότητα της ψηφιακής εποχής, στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στις μεγάλες ενεργειακές μεταβάσεις».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιάννη Αμανατίδη:

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση από τα Πρακτικά της Βουλής:

Κύριε Αμανατίδη, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα χρειαστώ όλον τον χρόνο, γιατί δεν θα πω όλες τις διατάξεις με ανάλυση, οι οποίες ουσιαστικά είναι αυτές που αναφέρονται στον Κανονισμό 1240 του 2018 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης και ουσιαστικά είναι Κανονισμός υποχρεωτικός για τη χώρα μας.
Άρα, λοιπόν, δύο λόγια μόνο για το ETIAS. Τι είναι; Είναι εκείνο το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού. Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να συστήσει Εθνική Μονάδα ETIAS, η οποία θα είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την εξέταση αιτήσεων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την έκδοση ή όχι, την ακύρωση ή την ανάκληση αδειών ταξιδιού.
Από τα είκοσι τρία άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου, το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη, αυτό που αφορά το ETIAS είναι τα εννέα άρθρα και τα υπόλοιπα αφορούν άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Όσο αφορά το ETIAS, λοιπόν, περί σύστασης και αρμοδιότητας εθνικής μονάδας, θεωρούμε ότι αυτή θα έπρεπε να γίνει σε επίπεδο διεύθυνσης και όχι τμήματος, παρά τα όσα άκουσα από τον Υπουργό σε σχέση με τη διάσπαση της Γ4 ή ότι θα υπάρχει διαρχία κλπ.. Εν πάση περιπτώσει, εμείς έχουμε αυτή την εκτίμηση, ότι θα πρέπει να είναι σε επίπεδο διεύθυνσης.

Όσον αφορά τώρα, όμως, τα ζητήματα των άλλων διατάξεων, νομίζω πως υποβαθμίζονται με τον τίτλο, κατ’ αρχάς. Ο Υπουργός και ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας ουσιαστικά δικαιολόγησε τις διατάξεις αυτές ως διατάξεις απαραίτητες. Μάλιστα, είπε ότι είναι άμεση διόρθωση της εφαρμογής του ν. 4781/2021. Δεν θα το έλεγα και «άμεση» μετά από δύο χρόνια περίπου , αλλά, εν πάση περιπτώσει, το προσπερνάμε. Ουσιαστικά πρόκειται για διατάξεις οι οποίες είναι ήσσονος, κατά την άποψή μας, σημασίας. Είναι νομοτεχνικές κυρίως αλλαγές. Δηλαδή, αυτά που βλέπετε για τη Διπλωματική Ακαδημία και τα άλλα, θα δείτε ότι οι διορθώσεις είναι σε επιμέρους λέξεις ή από τους επίτιμους προξένους κ.λπ.. Είναι ουσιαστικά νομοτεχνικές αλλαγές, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει αρκετά πιο μπροστά.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε στα περίπου δύο χρόνια εφαρμογής του ν. 4781 να δει με διάλογο με τις ενώσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών τις καίριες αλλαγές εκείνες, οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν, πέρα από αυτά εδώ, τα σοβαρά προβλήματα του ΥΠΕΞ. Αυτή τη στιγμή σοβαρότατο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ.
Και εδώ θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, αν μπορείτε να τοποθετηθείτε, αν ετοιμάζετε όντως προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο τα γραφεία των ΟΕΥ θα μειωθούν. Είναι ερώτηση συγκεκριμένη: Θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα με μείωση των θέσεων των ΟΕΥ σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι χρειάζονται, έτσι ώστε να έρθουν και επενδύσεις και να γίνει ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας. Είναι ερώτηση συγκεκριμένη.
Δεύτερον, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα νοσήλια των υπηρεσιών του εξωτερικού είναι σε πλήρη αδράνεια εδώ και δύο χρόνια. Ουσιαστικά έχουν καλυφθεί πλήρως με συμβάσεις δύο χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία. Είναι σωστό αυτό που κάνατε για την αλλαγή της λέξης από χώρα σε πόλη και θα τοποθετηθούμε και για τα άρθρα. Ωστόσο, οι υπόλοιπες χώρες και, μάλιστα, εκείνες που έχουν ειδικές συνθήκες είναι τελείως ακάλυπτες. Και εδώ υπάρχει ένα SOS από τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκονται στις αρχές του εξωτερικού.
Δεύτερο ζήτημα είναι το ζήτημα των οικοσκευών, το οποίο θα πρέπει να λυθεί, γιατί δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η χιλιομετρική απόσταση.
Υπάρχει η περικοπή του 20% και, βέβαια, η υποχρηματοδότηση.
Θα τα πούμε και στον Προϋπολογισμό, κύριε Υπουργέ. Δεν βρισκόμαστε σε μνημόνια, δεν βρισκόμαστε σε επιτροπεία, έχουμε βγει και από την εποπτεία και το Υπουργείο Εξωτερικών, αν θέλουμε μέσα σε αυτόν τον πολύπλοκο κόσμο, τον πολυπολικό κόσμο να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, θα πρέπει να ενισχυθεί. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν ο φτωχός συγγενής του Προϋπολογισμού.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται το ΥΠΕΞ είναι ένα ΥΠΕΞ που να βλέπει στο μέλλον, να προωθεί τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής στο σύγχρονο, απαιτητικό και ορισμένες φορές δυσχερές περιβάλλον και στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, να αναδεικνύεται και να είναι σύγχρονο, επιτελικό και αποτελεσματικό απέναντι στην πολυπλοκότητα της ψηφιακής εποχής, στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στις μεγάλες ενεργειακές μεταβάσεις και στην αύξηση των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, στις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στις παγκόσμιες πολιτικές που αφορούν στην κλιματική κρίση, στη δίκαιη ισόρροπη ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, στον διεθνή διάλογο για τον αφοπλισμό που αποκτά εκ νέου ενδιαφέρον, στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, στην καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων και γενικότερα στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Χρειάζεται, δηλαδή, κατ’ εμάς ένας πλήρης επανασχεδιασμός με διαβούλευση, διαφάνεια, με στόχο και κατεύθυνση ενός οργανισμού επικαιροποιημένου, σύγχρονου, λιτού, με διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική, με ενίσχυση υλικά και ηθικά των υπηρετούντων στο ΥΠΕΞ.
Εδώ προκύπτουν και δύο άλλα ζητήματα. Ένα εγγενές πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι ότι δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα τα οποία υπάρχουν από την εφαρμογή του ν. 4781, τον οποίο καταψηφίσαμε και είχαμε μια άλλη φιλοσοφία για έναν άλλο οργανισμό.
Το δεύτερο, όμως, είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο ήρθε χωρίς καμία μα καμία διαβούλευση, άσχετα με αυτά που έλεγε ο Υπουργός στην Επιτροπή: «Μα, εγώ είχα το γραφείο μου ανοιχτό κ.λπ.», με καμία από τις οργανώσεις και των διπλωματικών υπαλλήλων και των άλλων υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό το υπόμνημα της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων που μιλάει για αυτά τα προβλήματα, τα οποία δεν έχουν τεθεί ποτέ σε διαβούλευση, σε συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Υπάρχουν, κύριε Υπουργέ, ορισμένα άρθρα, τα οποία πρέπει να αλλάξετε και νομίζω έχουν δίκιο οι ΟΕΥ που ζητούν να απαλειφθεί το «κατά περίπτωση». Γιατί, πρώτα απ’ όλα; Γιατί εδώ την κύρια ευθύνη την έχει το Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει καθυστερήσει τη διαδικασία όλη αυτή των ΟΕΥ αδικαιολόγητα για την αξιολόγησή τους και την προαγωγή τους. Την έχει καθυστερήσει το ίδιο το Υπουργείο. Για αυτό και κάναμε και συγκεκριμένη ερώτηση νομίζω τον Αύγουστο του 2022.
Άρα, ενώ έχει την ίδια ευθύνη το Υπουργείο που καθυστέρησε σε όλα αυτά, τώρα βάζει ότι μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή εξαιρούνται αυτοί που είχαν τις προϋποθέσεις για να πάρουν την προαγωγή.
Ουσιαστικά, κύριε Υπουργέ, μένουν δεκαπέντε άλλα άτομα και ελπίζω να το ακούσετε αυτό, να έχετε τη δυνατότητα και να μιλάτε και να ακούτε.
Κύριε Στυλιανίδη, αφήστε να με ακούσει λίγο ο Υπουργός, γιατί μπορεί να κάνει τις αλλαγές.
Δηλαδή, στους ΟΕΥ μένουν δεκαπέντε άτομα. Από τους πενήντα οχτώ θα πάνε οι τριάντα οχτώ ή τριάντα πέντε. Να το κλείσετε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι πρέπει να κλείσει. Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι την κύρια ευθύνη για τη μη ουσιαστικά προαγωγή τους και με το παλιό σύστημα φταίει η καθυστέρηση την οποία είχε το ίδιο το Υπουργείο. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Αναγνωρίζοντάς το αυτό το ξεπερνάμε. Και θα ψηφίσουμε «ΝΑΙ», εφόσον το κάνετε με αυτό τον τρόπο.
Για το άρθρο 4 έχουμε την αντίθεσή μας και είμαστε στο «ΚΑΤΑ». Για τη συνυπηρέτηση δεν ξέρω αν θα λάβετε εκεί, στο άρθρο 16, υπ’ όψιν -και θα σας ακούσουμε- την πρόταση της ΕΔΥ. Εκεί θα σας ακούσουμε και θα τοποθετηθούμε. Είμαστε «ΚΑΤΑ» εκείνου του άρθρου, που μιλάτε για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας που τις κάνετε μετά ορισμένου χρόνου.
Για την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών η άποψή μας κατατέθηκε και ελπίζω να έλθει ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός να την υποστηρίξει. Απ’ ότι βλέπω δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση.
Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ψηφίζουμε «ΚΑΤΑ» στο νομοσχέδιο και στα επιμέρους άρθρα θα τοποθετηθούμε με «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ» και σας είπα ειδικά τις αντιρρήσεις, τις οποίες έχουμε. Όμως, η ουσία του δικού μας «ΚΑΤΑ» στο νομοσχέδιο είναι, πρώτον, γιατί θεωρούμε ότι ως Διεύθυνση έπρεπε να εφαρμοστεί ο εθνικός βραχίονας του ETIAS.. Οι διατάξεις για το ΥΠΕΞ είναι ήσσονος σημασίας. Θα έπρεπε, δηλαδή, το Υπουργείο Εξωτερικών να φέρει μετά από διαβούλευση με τους εργαζόμενους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών διατάξεις τέτοιες οι οποίες πραγματικά να λύνουν τα προβλήματα του οργανισμού. Βεβαίως, η δική μας άποψη είναι ότι χρειάζεται ένας νέος οργανισμός με τον τρόπο με τον οποίο σας περιέγραψα και τις κατευθύνσεις.
Είναι αόρατα, λοιπόν, τα προβλήματα. Για αυτό και η συνολική μας τοποθέτηση απέναντι στο νομοσχέδιο είναι «ΚΑΤΑ», γιατί πραγματικά είναι νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δεν έχουμε κανένα θέμα να μην ψηφίσουμε αυτά τα άρθρα με τις επιφυλάξεις τις συγκεκριμένες, όπως αυτό που σας είπα για τους ΟΕΥ.
Επίσης, νομίζω ότι έχει γίνει και μια «συμβιβαστική» πρόταση από τους εμπειρογνώμονες. Να τη δείτε. Και, βεβαίως, λείπουν πολλά πράγματα, τα οποία έπρεπε το Υπουργείο -δεν είναι άμεσα εδώ και ενάμιση χρόνο, φτάνουμε προεκλογικά- ήδη από την πρώτη χρονιά εφαρμογής να μπορούσαν να γίνουν όλες εκείνες οι αλλαγές. Δεν είναι στο επίκεντρο, στο focus, στην εστίαση της Κυβέρνησης η λύση των προβλημάτων. Τώρα προεκλογικά ίσως κάνει και κάποια άλλα πράγματα. Όμως, νομίζω ότι πλέον ο καιρός έχει παρέλθει για αυτή την Κυβέρνηση. Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με ατζέντα και πολιτική, η οποία θα δημιουργήσει ένα νέο ΥΠΕΞ, έναν νέο οργανισμό, ο οποίος θα κάνει το ΥΠΕΞ να βλέπει στο μέλλον και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, η οποία, κατά την άποψή μας, λείπει αυτή τη στιγμή.
Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε και νομίζω ότι και ο Υπουργός θα έχει να τοποθετηθεί στις παρατηρήσεις αυτές, έτσι ώστε, κύριε Υπουργέ, να μπορέσουμε να πάμε θετικά και στις άλλες διατάξεις στις οποίες υπάρχουν προβληματισμοί και ερωτήματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Related Articles

Close