Στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων

Στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων

Στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων

Στην έναρξη των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «η πορεία των προσφύγων από το 1922, έως σήμερα», που πραγματοποιεί στη ΔΕΘ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), παραβρέθηκε σήμερα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης.

Το συνέδριο περιλαμβάνεται στην δράση «ΧΟΡΕΙΑ – ΗΧΟΙ ΑΙΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΜΙΑ ΡΙΖΑ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ (ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ)», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, η ΠΟΠΣ με αίσθηση χρέους και βαθιά συγκίνηση, στρέφει το βλέμμα στα δραματικά εκείνα γεγονότα που προσδιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ατομική και τη συλλογική ταυτότητα και ιστορία μας.

Ο βίαιος εκπατρισμός από τη γενέθλια γη υπήρξε μια πρακτική που δε θα πρέπει να αντιμετωπίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα.

Σκοπός του επιστημονικού συνεδρίου είναι να συμβάλλει στη σφαιρική εξέταση και τον αναστοχασμό του σημαντικού ιστορικού και συνάμα τραυματικού γεγονότος της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και της μετέπειτα πορείας του προσφυγικού Ελληνισμού, από το 1922 μέχρι και σήμερα.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν Πανεπιστημιακοί, επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναμένεται να φωτίσουν αθέατες πτυχές του εγκλήματος της Γενοκτονίας των αρμενικών και ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, αλλά και να αναπτύξουν τις απόψεις τους γύρω από τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν στον προσφυγικό ελληνισμό.

Related Articles

Close