Αόρατα για το ΥΠΕΞ τα μεγάλα προβλήματα του υπουργείου και των εργαζομένων του (βίντεο)

Αόρατα για το ΥΠΕΞ τα μεγάλα προβλήματα του υπουργείου και των εργαζομένων του (βίντεο)

Αόρατα για το ΥΠΕΞ τα μεγάλα προβλήματα του υπουργείου και των εργαζομένων του (βίντεο)

«Αόρατο παραμένει για το ΥΠΕΞ το γεγονός της μη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και νοσηλίων μεγάλου αριθμού υπαλλήλων των αρχών εξωτερικού, που υπηρετούν μάλιστα και σε χώρες ειδικών συνθηκών» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

«Αόρατο το γεγονός της μεταφοράς των οικοσκευών των υπαλλήλων, ειδικά σε μακρινές χώρες» πρόσθεσε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών «αόρατη η υποστελέχωση, η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση του ΥΠΕΞ σε περίοδο εκτός μνημονίων. Αόρατο το Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Δημόσιας Διπλωματίας».

«Χρειάζεται πλήρης ανασχεδιασμός με διαβούλευση, διαφάνεια, με στόχο και κατεύθυνση έναν Οργανισμό επικαιροποιημένο, σύγχρονο, λιτό, με διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών» τόνισε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, «ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της, με ενίσχυση υλικά και ηθικά των υπηρετούντων στο ΥΠΕΞ».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιάννη Αμανατίδη:

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση Γιάννη Αμανατίδη, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας Β΄ ανάγνωση, για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Εθνικής Μονάδας ETIAS και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εξωτερικών»:

Κύριε πρόεδρε, κύριε υπουργέ,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τόσο από την ακρόαση των φορέων και των υπομνημάτων τους, όσο και από την συζήτηση επί των άρθρων αναδείχθηκε η βασιμότητα και η ορθότητα των πολιτικών μας εκτιμήσεων για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΞ.
Καθόσον:
• Χαρακτηρίζεται από οργανωτική ανεπάρκεια, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 4,παράγραφος 1 περί σύστασης και αρμοδιότητες Εθνικής Μονάδας ETIAS συστήνεται η μονάδα Μονάδα Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού σε επίπεδο Τμήματος στην Γ4΄ Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Schengen του Υπουργείου Εξωτερικών.
• Επέρχονται αλλαγές στον ν.4781/2021 του Οργανισμού του ΥΠΕΞ αποσπασματικές, όμως δεν αντιμετωπίζονται καίρια προβλήματα από την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος δεν είχε τις απαιτούμενες τομές, διακρίνονταν από εσωστρέφεια και παρά τις διακηρύξεις, στέρησε τις διπλωματικές αρχές μας εργαλείων και δυνατοτήτων για εξωστρεφείς δράσεις. Η αποσπασματικότητα είναι επίσης αποτέλεσμα και της παντελούς απουσίας διαβούλευσης της ηγεσίας του ΥΠΕΞ- όπως καταδείχθηκε στην ακρόαση και τα υπομνήματα των φορέων- όλο το προηγούμενο διάστημα με τις ενώσεις των εργαζομένων στο ΥΠΕΞ.
Όψιμο και προεκλογικό, μάλλον, το ενδιαφέρον και κατώτερο των μεγάλων προβλημάτων, που απαιτούν λύσεις.
Αόρατο παραμένει για το ΥΠΕΞ το γεγονός της μη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και νοσηλίων μεγάλου αριθμού υπαλλήλων των αρχών εξωτερικού, που υπηρετούν μάλιστα και σε χώρες ειδικών συνθηκών.
Αόρατο το γεγονός το θέμα μεταφοράς των οικοσκευών των υπαλλήλων, ειδικά σε μακρινές χώρες.
Αόρατη η υποστελέχωση ,η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση του ΥΠΕΞ σε περίοδο εκτός μνημονίων.
Αόρατο το Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Δημόσιας Διπλωματίας .
Κατά την άποψή μας, χρειάζεται πλήρης ανασχεδιασμός με διαβούλευση, διαφάνεια, με στόχο και κατεύθυνση έναν Οργανισμό επικαιροποιημένο, σύγχρονο, λιτό, με διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της, με ενίσχυση υλικά και ηθικά των υπηρετούντων στο ΥΠΕΞ.
Για ένα ΥΠΕΞ που «βλέπει στο μέλλον», προωθεί τη διεθνή θέση της χώρας και τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής στο σύγχρονο, απαιτητικό και ορισμένες φορές δυσχερές-περιβάλλον με τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.
Περιμένουμε, λοιπόν, την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές και θα τοποθετηθούμε στην ολομέλεια της Βουλής αναλυτικά επί των άρθρων, που ορισμένα είναι σε σωστή κατεύθυνση.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό αναφορά στην σημερινή ημέρα, 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ το 1999, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, απαιτεί πολιτικές και δράσεις σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής αλλά και ταυτόχρονη αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων με στόχο την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.
Είναι αναγκαία η κατοχύρωση νομοθετικά του όρου «γυναικοκτονία», αλλά και η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, , που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος4531/2018).
Σας ευχαριστώ.

Related Articles

Close