Γιατί καθυστερεί ο νόμος για τη σύγχρονη λειτουργία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης;

Γιατί καθυστερεί ο νόμος για τη σύγχρονη λειτουργία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης;

Γιατί καθυστερεί ο νόμος για τη σύγχρονη λειτουργία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης;

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Κατρούγκαλου, ζητούν από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης να πληροφορηθούν τους λόγους που δεν έχει κινηθεί ακόμα η διαδικασία νομοθέτησης του σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Παράλληλα ζητούν να πληροφορηθούν αν προτίθενται στο αμέσως προσεχώς διάστημα να αναλάβουν την υποχρεωτική εκ του Συντάγματος και επιτακτικά αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία.

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους, «οι κοινωνικοπολιτικές αιτίες που γέννησαν τον θεσμό της στρατιωτικής δικαιοσύνης έχουν αλλάξει άρδην και οι σύγχρονες αντιλήψεις για αυτόν τον τομέα απονομής της δικαιοσύνης επηρεάσθηκαν κι αυτές με τη σειρά τους από την κρατούσα πλέον άποψη ότι ως τομέας Δικαιοσύνης πρέπει να απονέμεται ΜΟΝΟ από Δικαστές, για τους οποίους προβλέπονται οι ίδιες εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας με τους συναδέλφους των λοιπών δικαστηρίων.

Αυτό υπήρξε ώριμο αίτημα και της κοινωνίας, αλλά και των ίδιων των δικαστικών λειτουργών, στο οποίο αποτυπώνεται η διαλεκτική πορεία της αποστρατιωτικοποίησης της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης ώστε να καταστεί Δικαιοσύνη απονεμόμενη από Δικαστές σε Πολίτες που έχουν την ιδιότητα του Στρατιωτικού».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί δεν έχει κινηθεί ακόμα, παρά την εξάντληση ικανού και εύλογου χρόνου, η διαδικασία νομοθέτησης του σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης κατ΄ επιταγήν της αναθεωρημένης διάταξης της παραγράφου 5, του άρθρου 96 του Συντάγματος;

2. Προτίθενται και πότε να αναλάβουν την ως άνω, υποχρεωτική εκ του Συντάγματος και επιτακτικά αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Κατρούγκαλος Γιώργος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Δρίτσας Θοδωρής

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αμανατίδης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Χρήστος-Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βίτσας Δημήτρης
Γκιόλας Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος ( Θάνος)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Τζάκρη Θεοδώρα
Tζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

Related Articles

Close