«Περιμένουμε τις κυβερνητικές προτάσεις για το Πολυμερές Επενδυτικό Δικαστήριο» (video)

«Περιμένουμε τις κυβερνητικές προτάσεις για το Πολυμερές Επενδυτικό Δικαστήριο» (video)

«Περιμένουμε τις κυβερνητικές προτάσεις για το Πολυμερές Επενδυτικό Δικαστήριο» (video)

«Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ζει» είπε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης παραφράζοντας το σύνθημα «ο Λαμπράκης ζει» για να απευθύνει, σήμερα, το ύστατο χαίρε στον «μεγάλο Έλληνα δημιουργό», λίγο πριν από την τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια για τις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες.

Σε αυτήν, ζήτησε για μία ακόμη φορά από την κυβέρνηση, να καταθέσει τις προτάσεις που έχει κάνει ή πρόκειται να κάνει, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θα διέπει πλέον τις διακρατικές επενδύσεις, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για το Πολυμερές Επενδυτικό Δικαστήριο, (ΠΕΔ) που πρόκειται να συσταθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως είπε, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ότι τα συστήματα επενδυτικών δικαστηρίων, που έχουν συσταθεί στην ΕΕ, θεωρούνται μεταβατικά και πρόκειται να αντικατασταθούν από έναν πολυμερή επενδυτικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ο οποίος, μόλις τεθεί σε ισχύ, θα εξετάζει τις μελλοντικές και υφιστάμενες διμερείς επενδυτικές συνθήκες και συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιάννη Αμανατίδη:

Διαβάστε την τοποθέτηση από τα πρακτικά της Βουλής:

Θα ήθελα, πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, να απευθύνω κι εγώ το ύστατο χαίρε στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου η εξόδιος ακολουθία από την Αθήνα θα γίνει σήμερα. Ο Μίκης είναι κομμάτι της ζωής μας και θα συνεχίσει να είναι κομμάτι της ζωής μας. Θα μπορούσα, παραφράζοντας το σύνθημα «ο Λαμπράκης ζει», να πω ότι ο Μίκης Θεοδωράκης θα συνεχίσει να ζει. Και από αυτό το βήμα θα ήθελα να απευθύνω και εγώ προσωπικά το ύστατο χαίρε στον μεγάλο αυτόν δημιουργό και συμπαραστάτη της ζωής μας και των χρόνων μας. Ευχαριστώ πολύ, κύριε πρόεδρε, για τη δυνατότητα της αναφοράς αυτής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπα και στην τοποθέτησή μου στην Επιτροπή, το θέμα είναι τυπικό. Είναι μια κύρωση ουσιαστικά συμφωνίας για τη λήξη της ισχύος των διμερών επενδυτικών συμφωνιών μετά και την απόφαση του δικαστηρίου στις 6 Μαρτίου του 2018, η οποία έκρινε ότι δεν είναι συμβατή η ρήτρα διαιτησίας που περιλαμβάνεται στη διμερή επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Σλοβακίας και Κάτω Χωρών, ότι θίγει την αυτονομία του δικαίου της Ένωσης και συνεπώς δεν είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο, κάτι το οποίο ανάγκασε την Επιτροπή να έχει έρθει σε συμφωνία, έτσι ώστε να υπάρξει κύρωση της λήξης της ισχύος των διμερών επενδυτικών συμφωνιών.

Είχαμε ζητήσει κάτι από την κυβέρνηση στην Επιτροπή και θα το ξανατονίσουμε και σήμερα, ξέροντας, κύριε υπουργέ, ότι είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας μας και ότι θα πρέπει να συνταχθούμε με τις χώρες που υποστηρίζουν την εντατικοποίηση των συζητήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση της υγιούς και αποτελεσματικής προστασίας των επενδύσεων, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητήσαμε και στην επιτροπή και ξαναθέτουμε υπόψη της κυβέρνησης ότι είναι απαραίτητο αυτήν τη στιγμή να διερευνηθούν τα προσφορότερα εργαλεία με βάση και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αξιολογηθούν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου και για την προστασία των επενδύσεων.

Όπως γνωρίζετε, κύριε πρόεδρε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας και εισαγωγέας άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας και χρειάζεται να υπάρχει ενθάρρυνση και διατήρηση των επενδύσεων. Για να επιτύχει αυτόν το στρατηγικό στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδιάζει, κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, να θεσπίσει ένα μόνιμο όργανο που θα αποφαίνεται για επενδυτικές διαφορές, ένα πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο. Αυτό το πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο θα αντικαταστήσει τα διμερή συστήματα επενδυτικών δικαστηρίων που εμπλέκονται σε εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες.

Υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες οι οποίες έχουν γίνει σε διάφορες χώρες, κύριε υπουργέ. Για παράδειγμα, η Ολλανδία υιοθέτησε ένα μοντέλο διμερούς κειμένου συμφωνίας επενδύσεων το 2019 ως βάση για επαναδιαπραγμάτευση των παλαιών συμφωνιών της και αρκετά άλλα κράτη-μέλη εργάζονται σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, ώστε να τεθεί το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο με τους κανόνες που θα διέπουν εφεξής επενδυτικές συμφωνίες.

Θα είχε ενδιαφέρον να καταθέσετε στην Αίθουσα ποιες είναι οι προτάσεις της Ελλάδας σε σχέση με τον πολυμερή επενδυτικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών, δηλαδή το πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο, καθ’ όσον, από όσο γνωρίζουμε, τα συστήματα επενδυτικών δικαστηρίων που έχουν συσταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται μεταβατικά και πρόκειται να αντικατασταθούν από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Η χώρα μας θα πρέπει να έχει σαφείς προτάσεις. Περιμένουμε μια ενημέρωση από εσάς για το αν έχει ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, όπως έγινε στην Ολλανδία. Αυτά είναι κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχω μπροστά μου και αναφέρομαι σ’ αυτά. Αν δεν έχουμε ξεκινήσει, θα πρέπει σίγουρα η χώρα μας να έχει συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό το πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο, έτσι ώστε να μη μείνουμε πίσω σε σχέση με τις εξελίξεις.

Κύριε υπουργέ εμείς θα τοποθετηθούμε θετικά. Επιφυλαχθήκαμε στην Επιτροπή. Στην Ολομέλεια η τοποθέτησή μας σε σχέση με τη συγκεκριμένη κύρωση είναι θετική.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος):

Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Related Articles

Close