«Να γίνει άλμα προς τα μπρος για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην Θράκη» (βίντεο)

«Να γίνει άλμα προς τα μπρος για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην Θράκη» (βίντεο)

«Να γίνει άλμα προς τα μπρος για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην Θράκη» (βίντεο)

Ένα νέο όραμα και την ανάγκη για «άλμα προς τα εμπρός, που θα επιτρέψει να βελτιωθεί δραστικά η ποιότητα ζωής και να αλλάξει η εικόνα της Θράκης» υποστήριξε, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την έκθεση της διακομματικής Επιτροπής.

Όπως επισήμανε, στη συνέχεια, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών «οι αλλαγές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η πορεία ένταξης γειτονικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το άνοιγμα συνόρων αντικειμενικά διαμόρφωσαν μεγάλες δυνατότητες για να αποτελέσει η διασυνοριακότητα το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής» της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για αυτό το λόγο, εξήγησε «στο πόρισμά μας προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας, ανάπτυξη διακρατικών εμπορικών συμφωνιών, ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, ενθάρρυνση διασυνοριακού τουρισμού και βέβαια την αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού και μια σειρά από τα μέτρα, όπως επίσης και τη δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης και Ενίσχυσης της Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Η Επιτροπή αυτή τελειώνει εδώ;» ρώτησε τους βουλευτές και την κυβέρνηση.

«Δεν θα υπάρξει κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε, προτείνοντας «να υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας και παρακολούθησης για το τι ακριβώς γίνεται με το πρόγραμμα, από τη Βουλή, από την περιφέρεια και από φορείς και να υπάρχει ανά έτος κατάθεση έκθεσης εφαρμογής και ελέγχου των πορισμάτων του συγκεκριμένου. Αλλιώς, αν δεν ακολουθηθεί αυτό, τότε "χαίρετε". Δεν θα υπάρξει τίποτα, θα μείνει μόνο στα χαρτιά».

«Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι»! υπενθύμισε και είπε πως «εδώ θα πρέπει να ειπωθεί από πού θα δοθούν τα χρήματα και πώς θα μειωθούν αυτές οι περιφερειακές ανισότητες. Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επιμερίζει τον συνολικό προϋπολογισμό των επιχορηγήσεων ανά περιφέρεια».

Αντίθετα, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μια «εναλλακτική πρόταση για τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», όπου μεταξύ των άλλων, προβλέπεται ένα σημαντικό μέρος των πόρων να κατευθυνθεί στην ανάπτυξη των περιφερειών, των πόλεων και της υπαίθρου και σε αυτό το πλαίσιο «ένα μέρος θα μπορούσε να δοθεί για το σχέδιο ανάπτυξης της Θράκης».

Κλείνοντας ο Γιάννης Αμανατίδης τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «στόχος είναι η θεμελίωση μιας νέας βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους και στη χώρα και στην περιφέρεια. Αυτή είναι η δέσμευσή μας στην εντολή που θα πάρουμε από τον λαό για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας στις εκλογές, γιατί αυτό απαιτούν και οι καιροί και οι ανάγκες».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Γιάννη Αμανατίδη στην Ολομέλεια της Βουλής:

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία από τα Πρακτικά:

Κύριε Αμανατίδη, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση διεξάγεται την ημέρα που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι και οι νέες έδωσαν τη δική τους απάντηση στην Κυβέρνηση, συμμετέχοντας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και στις δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα, απέναντι στις πολιτικές διάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους, απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία.

Η χώρα και βεβαίως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη χρειάζονται παραγωγική ανασυγκρότηση, που όμως δεν θα στηριχτεί στην καταστροφή του κόσμου της εργασίας, αλλά στην αυξημένη απασχόληση, τις ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε ένα περιβάλλον σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έγινε προσπάθεια στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής  να επικρατήσει  ένα κλίμα ότι για πρώτη φορά ασχολούμαστε με τη Θράκη και ότι  αυτό πιστώνεται αποκλειστικά στην Κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη. Νομίζω ότι αυτό μοιάζει με το  σαν να ανακαλύψατε τώρα τον τροχό.

Και αυτό γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανάπτυξη της Θράκης ήταν στο επίκεντρο, θέλω να θυμίσω, της πολιτικής μας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνησή μας. Προείδαμε εγκαίρως ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική και εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Γι’ αυτό και κάναμε περιφερειακά συνέδρια, ένα από τα οποία ήταν και το 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον Νοέμβριο του 2017 και τα συμπεράσματα του συνεδρίου αυτού συμπεριλήφθηκαν ακριβώς στο σχέδιο αυτό, το οποίο για πρώτη φορά η χώρα οργανωμένα είχε για να βαδίσει στα επόμενα χρόνια.

Και αυτό γιατί το συνέδριο αυτό συνέβαλε στη συμμετοχή της κοινωνίας μέσω συλλογικών φορέων στον σχεδιασμό της περιφερειακής ανάπτυξης, στην προτεραιοποίηση των στόχων της ανάπτυξης από κοινού μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας, στην κυβερνητική δέσμευση με χρονοδιάγραμμα για εμβληματικά έργα στην κάθε περιφέρεια, στον έλεγχο της κυβέρνησης και των υπουργείων σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους. Και είναι στοιχεία, τα τρία τελευταία ειδικά, που λείπουν από το σημερινό πόρισμα.

Κυρίες και κύριοι, η Θράκη είναι μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρόνια προβλήματα και με περιορισμένη ελκυστικότητα για ιδιωτικές επενδύσεις, άρα και για την παραμονή του ανθρώπινου δυναμικού. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει ούτε αυτόματα από τους μηχανισμούς της αγοράς, ούτε μπορεί να στηρίζεται μόνο σε μια λογική επιδοτούμενης ανάπτυξης, ούτε μπορεί να στηριχθεί σε ημίμετρα και σε επιμέρους παρεμβάσεις.

Καίριο ζήτημα λοιπόν, μιλώντας για την ανάπτυξη της Θράκης, είναι το ποια είναι η θέση της στο παραγωγικό υπόδειγμα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι αποτελεί μια περιφέρεια που βρίσκεται σε φάση έντονου μετασχηματισμού. Μετασχηματίζεται σε πύλη της χώρας και της Ευρώπης, σε σημαντικό ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο διεθνούς σημασίας. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων, οι επενδύσεις στα λιμάνια και τις σιδηροδρομικές γραμμές, πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και της διακυβέρνησής του, η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου και η διασύνδεσή του με γειτονικές χώρες, οι προοπτικές για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου και πολλά έργα υποδομών δείχνουν την αναβάθμιση του στρατηγικού της ρόλου.

Οι προωθητικές δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από αυτόν τον ανασχηματισμό είναι το άνοιγμα των βόρειων συνόρων, η ένταξη γειτονικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και νέα γεωπολιτικά δεδομένα που καθιστούν την περιφέρεια σταυροδρόμι νέων εμπορικών και ενεργειακών δρόμων και δικτύων. Αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες συναντώνται με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής. Είναι λόγια του αντιπροέδρου τότε της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη τον Νοέμβρη του 2017.

Το πόρισμά μας βασίζεται στην παραδοχή ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η περιοχή είναι να υπάρξει μια στρατηγική μακράς πνοής. Η ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να στηρίζεται σε λογική ενισχυόμενης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Τα κίνητρα από μόνα τους, χωρίς βελτίωση των υποδομών και των γενικότερων συνθηκών διαβίωσης και επιχειρείν, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά. Χρειάζεται να πραγματοποιηθεί ένα άλμα προς τα εμπρός, που θα επιτρέψει να βελτιωθεί δραστικά η ποιότητα ζωής στην περιοχή και να αλλάξει η εικόνα της Θράκης. Χρειάζεται ένα νέο όραμα για την περιοχή, που θα διατυπωθεί σε σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους, όπως στο πόρισμά μας, όπου αναφερόμαστε σε τέσσερις συγκεκριμένους στόχους.

Ο στόχος λοιπόν μετά από μια εξαετία είναι να έχει αυξηθεί η παραγόμενη προστιθέμενη αξία στη Θράκη και να έχει βελτιωθεί η τομεακή σύνδεση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας. Κυρίως όμως πρέπει να βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής, το επίπεδο εκπαίδευσης των κατοίκων της και βέβαια έχει αρχίσει να γίνεται πιο ελκυστική τόσο ως χώρος κατοικίας και ως χώρος απασχόλησης και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι αλλαγές λοιπόν που συντελέστηκαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η πορεία ένταξης γειτονικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το άνοιγμα συνόρων, αντικειμενικά, διαμόρφωσαν μεγάλες δυνατότητες για να αποτελέσει η διασυνοριακότητα το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Έτσι στο πόρισμά μας προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας, ανάπτυξη διακρατικών εμπορικών συμφωνιών, ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, ενθάρρυνση διασυνοριακού τουρισμού και βέβαια την αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού και μια σειρά από τα μέτρα, όπως επίσης και τη δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης και Ενίσχυσης της Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου δύο, τρεις παρατηρήσεις. Η θέση μας αυτή δεν είναι λόγω τακτικισμών. Αναδείχθηκε πρώτα απ’ όλα ότι έπρεπε να μην γίνει σήμερα η συνεδρίαση, μιας και ήταν τέτοια ημέρα και τέτοιο σημαντικό το γεγονός της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, αλλά και το γεγονός της συζήτησης για τη Θράκη.

Το δεύτερο, η «ανατολική Μακεδονία», γιατί είναι μια ενιαία περιφέρεια, είναι μόνο ως λέξη στο δεύτερο εξώφυλλο του βιβλίου σας ουσιαστικά. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Και βέβαια διαχωρίσαμε  στο πόρισμά μας -και η αξία του καταφάνηκε στην συνεδρίαση- τα θεσμικά από τα αναπτυξιακά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μείνουν κενό γράμμα όσα γράφονται στο πόρισμα -γιατί πολλά από αυτά που έχει το πόρισμα της Πλειοψηφίας είναι και στο πόρισμα το οποίο έχουμε καταθέσει ως ΣΥΡΙΖΑ, και δεν το θεωρώ αρνητικό αυτό- θα μείνουν κενά περιεχομένου, εάν δεν συμπληρωθούν με προτάσεις, που ακούστηκαν και από άλλους Βουλευτές και της Νέας Δημοκρατίας-αναφέρω συγκεκριμένα τον κ. Κουμουτσάκο. Δηλαδή, πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση των δραστηριοτήτων.

Επίσης, η Επιτροπή αυτή τελειώνει εδώ; Δεν θα υπάρξει κάτι άλλο; Δείτε τι προτείνουμε. Προτείνουμε να υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας και παρακολούθησης για το τι ακριβώς γίνεται με το πρόγραμμα, από τη Βουλή, από την περιφέρεια και από φορείς και να υπάρχει ανά έτος κατάθεση στη Βουλή έκθεσης εφαρμογής και ελέγχου των πορισμάτων. Αλλιώς, αν δεν ακολουθηθεί αυτό, τότε «χαίρετε». Δεν θα υπάρξει τίποτα, θα μείνει μόνο στα χαρτιά.

Το δεύτερο που πρέπει να υπάρξει είναι η χρηματοδότηση. «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι»! Εδώ θα πρέπει να ειπωθεί από πού θα δοθούν τα χρήματα και πώς θα μειωθούν αυτές οι περιφερειακές ανισότητες. Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επιμερίζει τον συνολικό προϋπολογισμό των επιχορηγήσεων ανά περιφέρεια.

Τι προτείναμε; Προτείναμε μια εναλλακτική πρόταση για τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα ισχυρή οικονομία και κοινωνία», όπου μεταξύ των άλλων θα προβλέπεται ένα σημαντικό μέρος των πόρων να κατευθυνθεί για την ανάπτυξη -έτσι όπως το λέω είναι μέσα ως θεματική ενότητα- των περιφερειών, των πόλεων και της υπαίθρου και στα πλαίσια αυτά ένα μέρος θα μπορούσε να δοθεί για το σχέδιο ανάπτυξης της Θράκης.

Και ποια είναι η φροντίδα σας; Επειδή άκουσα και τον κ. Παπαθανάση, θα ήθελα να του κάνω ένα ερώτημα. Αφού λοιπόν τόσα πολλά αναπτυξιακά έγιναν -δεν έχω πρόχειρα τα στοιχεία για να απαντήσω για το τι έγινε ακριβώς επί ΣΥΡΙΖΑ- πώς γίνεται- σύμφωνα με την Έκθεση Απριλίου 2022 της ΕΛΣΤΑΤ-  η ανεργία το 2018 να είναι 15,9%, το 2019 16,2%, το 2020 17,2% και το 2021 18,5%; Η ανεργία στη Θράκη έχει αυξηθεί επί διακυβέρνησής σας.

Εν κατακλείδι, για εμάς στόχος είναι η θεμελίωση μιας νέας βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους και στη χώρα και στην περιφέρεια. Αυτή είναι η δέσμευσή μας στην εντολή, που θα μας δώσει ο λαός στις εκλογές, για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, γιατί αυτό απαιτούν και οι καιροί και οι ανάγκες.

Σας ευχαριστώ, ιδιαίτερα για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.

Related Articles

Close